Herinneringen aan 20 jaarForced Entertainment

(tijd) - Het Leuvense kunstencentrum STUK presenteert twee voorstellingen van het radicale Britse theatercollectief Forced Entertainment. Het visuele spektakel 'Bloody Mess' was vorig jaar al op het KunstenFESTIVALdesArts te zien, de solo 'In the event' is een Belgische première. Stichtend lid Tim Etchells haalt in deze lezing-performance herinneringen op aan 20 jaar Forced Entertainment.

Het Britse theatercollectief Forced Entertainment is een radicaal gezelschap, dat sinds zijn ontstaan in 1984 de grenzen van theater en performance aftast op zoek naar nieuwe vormen. 'Ik verwerp het theater niet, integendeel, ik omhels het zodat ik er voorbij kan kijken, het kan verbrijzelen of erlangs kan glippen', zegt Tim Etchells, stichtend lid en leider van het collectief. Terugkerende thema's zijn onder meer het stadsleven, identiteit en seksualiteit, de aantrekkingskracht van de chaos en het verlangen naar orde. 'Forced Entertainment maakt werk dat geëngageerd, uitdagend en verrassend is en onderzoekt de mogelijkheden van wat theater zou kunnen zijn', zo omschrijven ze het zelf.

'Ze zijn een soort norm van wat hedendaags relevant theater kan zijn', vindt An-Marie Lambrechts, die instaat voor de theaterprogrammatie in het STUK. 'Ze leven niet in een afgezonderde kunstwereld, maar zijn heel erg bezig met wat nu omgaat in de wereld en wat je daar in het theater mee kan doen.'

Vanavond is in Kunstencentrum STUK in Leuven de Belgische première van 'In the event' te zien, een monoloog van de auteur en regisseur Tim Etchells. Via gefragmenteerde herinneringen kijkt hij terug op de geschiedenis van zijn ensemble en schetst hij tegelijk een beeld van de jaren 80 en 90.

Fotograaf

'Het is een soort poëtische geschiedenis van 20 jaar Forced Entertainment', zegt Lambrechts, 'met anekdotes over hoe voorstellingen tot stand gekomen zijn, reflecties over kunst en werkelijkheid, veel persoonlijke elementen, maar ook de grote geschiedenis.' Lambrechts wijst ook op de heel directe taal van Forced Entertainment. 'Iedereen kan er instappen, je hoeft geen theatercodes te kennen. In 'In the event' vertelt iemand waar hij vandaan komt, waar hij naartoe gaat, waarmee hij bezig is en hoe de grotere wereld ingrijpt in zijn persoonlijk leven.' De lezing-performance wordt gelardeerd met beelden van Hugo Glendinning, de fotograaf waarmee de groep al sinds het begin samenwerkt.

Morgen brengt Forced Entertainment in Leuven ook zijn grotezaalproductie 'Bloody Mess', die vorig jaar al op het KunstenFESTIVALdesArts te zien was. An-Marie Lambrechts zag de voorstelling daar en was meteen enthousiast: 'Iedereen moet dat zien, het is een ongelofelijke explosie.' 'Bloody Mess' is een uitzinnig slapstickspektakel met tien performers. Tien personages die aanvankelijk niets met elkaar te maken hebben, vertrouwen het publiek aan het begin van de voorstelling toe hoe ze graag worden gezien tijdens de show.

Etchells: 'We wilden iets maken waarin het groepsgevoel nauwelijks aanwezig was: het verhaal van mensen met een gescheiden agenda, die elk de aandacht proberen te trekken. 'Bloody Mess' is een clash tussen verschillende realiteiten. ' SaV

'In the event', 21 maart, 20.30u - 'Bloody Mess', 22 maart, 20u. Telkens Engels gesproken. Stuk, Naamsestraat 96, Leuven. Inlichtingen en tickets: www.stuk.be, tel. 016/320.320.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud