Hippodroom ontplooit zich tot multifunktioneel complex

ANTWERPEN (tijd) - Reeds meer dan 20 jaar ligt de grond waarop de vroegere Hippodroom op het Antwerpse Zuid zich bevond, braak. Maar onlangs werden grondwerken op de site aangevat. Luc Van Maercke, gedelegeerd bestuurder van de NV Hippodroom, stelt dat een multifunktioneel complex met vooral residentiële, maar ook commerciële en horecabestemmingen - en hopelijk ook een kulturele invulling - het gat eindelijk gaat dichten.De Hippodroom is gevoelige gespreksstof in Antwerpen. Tijdens de jongste twintig jaar passeerden verschillende projekten, gaande van kantoorgebouw over een bioskoop- en residentieel complex de revue. Sinds NV Hippodroom, een vennootschap waarover Bouwonderneming Vooruitzicht de kontrole uitoefent, de eigendom in handen heeft, liep het proces niet minder moeizaam. Nochtans smeekt de troosteloze plek tegenover de indrukwekkende voorgevel van het Museum van Schone Kunsten om invulling. Het jongste jaar zorgde vooral een buurtkomitee dat zich verzette tegen de komst van een Delhaize-filiaal op de lokatie, voor oponthoud.

Luc Van Maercke stelt dat het projekt dikwijls in een verkeerd daglicht werd gesteld. 'De distributieketen Delhaize zal zich inderdaad in het complex vestigen, maar zal enkel in de zijstraten visibel zijn. Bovendien vertegenwoordigt de commerciële oppervlakte slechts een fraktie van het complex van 23.000 m2 bovengronds. Meer dan twee derden van het gebouw wordt ingevuld met appartementen, een tachtigtal kleinere appartementen aan de zijstraten en een twintigtal luxe-appartementen aan de voorzijde.'

Een derde van het totale parkeeraanbod op drie ondergrondse verdiepingen is bovendien voor de bewoners voorbehouden. De commercializering van de appartementen zal spoedig beginnen. Voor de kleinere appartementen blijkt belangstelling van beleggers te bestaan. Deze appartementen zullen op de markt komen tegen 35.000 tot 38.000 fr./m2. Met een oppervlakte van zowat 100 m2, kan men op prijzen tussen 3,5 miljoen en 4 miljoen fr. rekenen, alles inbegrepen. De appartementen vooraan gaat Vooruitzicht zelf commercializeren. Hier geldt een richtprijs van 50.000 tot 60.000 fr./m2.

Museumuitbreiding

Aan de voorzijde van het gebouw komen enkele horecazaken. In het uitgaansleven van de Scheldestad neemt de buurt rond het museum een niet te versmaden plaats in. Peter Galliaert, gedelegeerd bestuurder van Vooruitzicht, belooft er enkele opmerkelijke trekpleisters te huisvesten. Midden de voorgevel komt de toegang tot het complex. De achterliggende ruimte en de gehele eerste verdieping houdt Vooruitzicht beschikbaar voor uitbreiding van Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSKA). In totaal gaat het hier om een oppervlakte van 5.500 m2, waar de kollekties terecht kunnen die momenteel in de kelders zitten opgeborgen.

De museumuitbreiding geniet de steun van het stadsbestuur, veel Antwerpse prominenten en de huidige konservator Lydia Schoonbaert. Andere uitbreidingsmogelijkheden liggen niet voor de hand. De definitieve beslissing over de uitbreiding moet nog door de Vlaamse regering worden genomen. Het projekt zal inzake financiering immers de steun van de voltallige Vlaamse regering nodig hebben. De NV Hippodroom doktert hiervoor een systeem van alternatieve financiering uit. Binnen de drie maanden wordt antwoord op het voorstel verwacht. Mocht het antwoord negatief zijn, zal het residentiële luik van het projekt worden uitgebreid.

Het ontwerp van de Hippodroom is van de hand van architekt Marc Corbiau. Hij ontwierp een post-modernistisch complex dat het museum, noch de buurt dreigt te overdonderen. Met de ontwikkeling van het projekt is een bedrag van ongeveer 1 miljard fr. gemoeid. Als voorzichtige investeerder heeft NV Hippodroom de transaktie met Delhaize reeds afgerond. Ook op het vlak van de appartementen streeft men een zo hoog mogelijke voorverkoop na.

De werken zouden midden 1997 klaar zijn. Daartegen moet ook de heraanleg van de Leopold De Waelplaats voltooid zijn. WB

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud