Advertentie

Hogere financiële lasten duwen Euro Disney dieper in het rood

(reuter/afp) - Het verlies van de beursgenoteerde pretparkuitbater Euro Disney is tussen oktober '96 en maart '97 opnieuw toegenomen tot 210 miljoen Franse frank, tegen 169 miljoen Franse frank een jaar eerder. Die verslechtering - de eerste in twee jaar - is het gevolg van de stijging van de financiële lasten met meer dan 68 miljoen Franse frank. Daardoor bleef van de verdubbeling van het bedrijfsresultaat op courant vlak niets meer over. Tijdens het eerste helft van het boekjaar 1996-1997 vergrootte het groepsverlies van Euro Disney van 169 miljoen Franse frank een jaar geleden tot 210 miljoen Franse frank. De geconsolideerde halfjaaromzet van de Frans-Amerikaanse onderneming steeg nochtans met 12,5 procent tot 2,17 miljard Franse frank. Het pretpark kreeg de voorbije zes maanden meer bezoekers over de vloer en ook de bezettingsgraad van de hotels in het park evolueert in gunstige zin.

Het resultaat voor financiële lasten en huurlasten komt uit op 120 miljoen Franse frank. Dat is meer dan een verdubbeling van de 58 miljoen Franse frank die de groep vorig jaar behaalde. 'Die verbetering is significant. Het succes van Disneyland Parijs groeit en daarnaast slagen wij er ook steeds beter in de seizoensfluctuaties te beheersen. Hoe dan ook, een grote groei tijdens het zomerseizoen is onontbeerlijk om de stijging van de financiële lasten te compenseren', aldus Gilles Pelisson, topman van Euro Disney Parijs.

Financiële lasten

De financiële lasten en huurlasten namen het voorbije halfjaar fors toe: met 68 miljoen Franse frank tot 356 miljoen Franse frank. Die stijging was aangekondigd en is het gevolg van de geleidelijke afbouw van de financiële gunstmaatregelen die met de schuldeisers in het reddingsplan van 1994 zijn afgesproken. De afbouw van het interestmoratorium kwam voor het boekjaar '95-'96 neer op een extra uitgave van 120 miljoen Franse frank. De zwaarste financiële dobber moet echter dit jaar worden doorgeslikt. Voor het volle boekjaar '96-'97 zullen de financiële lasten stijgen met 200 miljoen Franse frank. Volgend boekjaar is een extra uitgave van 120 miljoen Franse frank voorzien. Bovendien worden vanaf 1999 de nu opgeschorste betaling van royalty's en managementfees aan Walt Disney hervat.

In een mededeling toonde Euro Disney zich tevreden over de behaalde resultaten. 'De prestaties van Euro Disney de voorbije zes maanden zijn meer dan voortreffelijk, gezien de zwakke economische situatie. Het consumentenvertrouwen is nog steeds niet hersteld', aldus de groep. Een verwachting voor het hele jaar werd niet gegeven. Maar de beslissing om dit jaar de prijzen niet te verhogen, zal ook in de tweede helft van het jaar op de marges drukken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud