Advertentie

Holec uit de rode cijfers

AMSTERDAM (hpa) - Holec, een Nederlandse leverancier van elektriciteitsapparatuur, is bezig uit het dal te klimmen. Na het zware verlies van 12,5 miljoen gulden in 1987, kwam het Amersfoortse bedrijf vorig jaar weer uit de rode cijfers. Volgens de Holec-direktie is de behaalde winst met 553.000 gulden weliswaar nog onvoldoende, maar zijn de vooruitzichten voor het lopende jaar gunstig.

De tweekoppige Holectop verwacht een omzetstijging van ongeveer 5 procent te behalen. Zij baseert haar optimisme op een dikkere orderportefeuille. Om helemaal uit de problemen te komen is een winst nodig van circa 10 miljoen gulden. Pas dan zullen volgens de direktie de investeringsvoorwaarden worden versoepeld. De rentelasten van Holec belopen ongeveer 10 miljoen gulden. Het resultaat herstelde zich ondanks een lichte omzetdaling van 1 procent. De netto omzet bedroeg 484 miljoen gulden. Ook vorig jaar moest weer voor een paar miljoen aan onverkoopbare voorwaarden worden afgeschreven, zij het veel minder dan in 1987. De orderontvangst steeg met meer dan 20 procent tot 547 miljoen gulden. Holec is hiermee weer terug op het niveau van 1985/86.

Eind 1988 bedroeg de orderportefeuille 280 miljoen gulden, tegenover 280 miljoen gulden aan het begin van dat jaar. Het aantal werknemers liep terug van 3287 tot 3073. Per werknemer werd vorig jaar wel meer omgezet: 156.000 tegen 148.000 gulden. Voor 1989 voorziet de Holec-direktie een geringe uitbreiding van het personeelsbestand. Op basis van interne en externe onderzoeken werd Holec vorige jaar ingrijpend gereorganizeerd. De centrale verkoopafdelingen in Nederland werden gedecentralizeerd en ondergebracht in drie werkmaatschappijen: Holec Systemen & Componenten, Holec Machines & Apparaten en Holec Projects. Voor hun produktie en verkoopaktiviteiten zijn deze werkmaatschappijen geheel zelfstandig. Dit jaar wil de Holec-direktie "in alle rust" bekijken of de reorganizatie de beoogde vruchten afwerpt. Met ingang van mei vertrekt direkteur dr. A. van Putten bij Holec. Hij gaat met pensioen. Al eerder stapte om onduidelijke Ir. C. Hoogendijk op als direktievoorzitter. Op dit moment is Holec op zoek naar een versterking van de top.HPA

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud