In België langzame start met telematika- installatie

Getronics stopt met distributie van halfgeleiders AMSTERDAM (hpa) - Het Nederlandse automatizeringsconcern Getronics, vorig jaar goed voor een omzet van 660 miljoen gulden, stapt uit de distributie van in Amerika geproduceerde halfgeleiders. Getronics onderhandelt met de Duitse distributeur Spoerle over de verkoop van het bedrijfsonderdeel Diode Components. Diode, met vestigingen in het Nederlandse Houten en Brussel, heeft 65 personeelsleden en een omzet van 44 miljoen gulden. Getronics prezenteerde gisteren in Amsterdam het jaarverslag over 1990.

President-direkteur Van Risseeuw zei dat Diode zowel in Nederland als België verlies heeft geleden. Hoeveel wilde hij niet zeggen. Naast Diode is ook het 25%-belang van Getronics in het Franse Futur IDS vorig jaar geen sukses gebleken. Futur groeide te hard en kwam in likwiditeitsproblemen. Reden voor Getronics om het bedrijf geen nieuwe leningen te verstrekken. De al in Futur gestopte investering van 2 miljoen gulden werd vorig jaar voorzichtigheidshalve afgeboekt.

Getronics haalde over 1990 een nettowinst van 46,6 miljoen gulden, 16% meer dan in 1989. Per aandeel steeg de winst met 13% van 2,21 naar 2,50 gulden. De omzet groeide met 11% naar 660 miljoen gulden. De groei was daarmee wat minder dan de verwachtingen.

Van Risseeuw kenschetste 1990 als een jaar met een matige interne en nauwelijks externe groei. Aan het resultaat droegen vooral de dienstverlenende aktiviteiten bij. Getronics is in de Benelux via het bedrijfsonderdeel Getronics Service marktleider in het merkonafhankelijk onderhoud van computers (marktaandeel 25%), de belangrijkste aktiviteit van de sektor Maintenance & nstallation. De Belgische poot van Getronics Service is de grootste buitenlandse vestiging van de sektor. In 1990 startte het bedrijf met een vestiging in Namen, zodat nu ook in Wallonië de onderhoudsaktiviteiten op regionale schaal kunnen worden ontwikkeld.

Getronics groeide ook sterk in de telematika-installatie. Het bedrijfsonderdeel Electric Engineering is marktleider in Nederland. In België is vorig jaar een voorzichtige start gemaakt met telematika. De begin dit jaar geopende vestiging in Antwerpen moet bijdragen aan een verdere groei.

Touchstone

Op overnamegebied zal Getronics zich terughoudend blijven opstellen. De automatizeerder deed begin dit jaar een bod op het Engelse bedrijf Touchstone, goed voor een jaaromzet 46 miljoen gulden. President-direkteur Van Risseeuw lichtte gisteren toe dat Getronics na het uitbrengen van het bod informatie had gekregen dat het bedrijf niet zo goed draaide. Hij zou zelfs anonieme bedrijven hebben gekregen over de direkteuren van het bedrijf. Bovendien zou Touchstone een aantal klanten zijn kwijtgeraakt. Reden voor Getronics om van de overname af te zien. "Het probleem in onze sektor is nu eenmaal een goed management. Als dat niet aanwezig is, zullen we een bedrijf niet overnemen.'

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud