Advertentie

Interessante aandeelhoudersvergaderingen

(tijd) - De Europese beurzen sloten de week in een gemengde stemming af. De Bel20 behoorde voor de tweede dag op rij tot de best presterende nationale beursindexen in Europa. De sterindex won 0,12 procent tot 2.419,54 punten. UCB en zijn moederholding Obourg profiteerden opnieuw van de overname van Celltech. Enkele kleinere bedrijven hielden een algemene vergadering waarop interessante informatie werd verspreid.

De meeste aandacht ging gisteren naar de evolutie van de olieprijs. Beleggers vrezen voor de impact op het economisch herstel. De Britse vermogensbeheerder Henderson publiceerde een lijvig rapport over de invloed van de olieprijs op de economie. 'Als de olieprijs boven 35 dollar per vat blijft noteren, dan zal dat de economische groei afremmen en het zal bijdragen tot inflatoire druk. Maar al bij al is de impact beperkt en het zal de westerse economieën niet in een recessie duwen', zo klonken de geruststellende woorden van Florida Hasan, de strateeg van Henderson Global Investors. De olieprijs daalde gisteren met een bijna een dollar nadat Saudi Arabië zijn voorstel tot een productieverhoging had aangepast. Het land wil dat de OPEC de productie met 2 miljoen vaten per dag verhoogt tot 25,5 miljoen vaten per dag. Dat zijn 500.000 vaten meer dan in het oorspronkelijke plan.

Farma

Op Euronext Brussel won UCB 3,5 procent tot 36,62 euro. Het koersverlies sinds de overname van Celltech is daarmee volledig weggewerkt. Financière d'Obourg, de moederholding boven UCB met een belang van 40,33 procent, spurtte 8,5 procent hoger tot 64 euro. Beleggers profiteerden van de tegengestelde koersevolutie tussen moeder en dochter op Hemelvaartdag. Terwijl UCB toen 1 procent hoger sprong, daalde Obourg met 2,5 procent. Tubize A won 3,5 procent tot 141,4 euro. Tubize bezit 65 procent van Financière d'Obourg.

De farma- en chemiegroep Solvay verloor 2,4 procent tot 67,05 euro. 'Mogelijk ruilden beleggers hun Solvays in voor UCB's', zei een waarnemer. Met de overname van Celltech kiest UCB resoluut voor farma. Daardoor verhoogt de speculatie dat de chemieafdeling wordt verkocht. 'UCB en Solvay zouden hun chemieactiviteiten kunnen afsplitsen en samenvoegen in een bedrijf', suggereerde een handelaar. Novartis en AstraZeneca realiseerden een dergelijke transactie met hun agrochemische activiteiten. Die werden samengevoegd in Syngenta. Speculatie over een of andere vorm van samenwerking tussen UCB en Solvay steekt al jaren regelmatig eens de kop op. Dat komt omdat beide groepen een gemeenschappelijke grote aandeelhouder hebben, de familie Janssen. De familie controleert UCB via de holdings Tubize en Obourg.

KBC Securities kwam terug op de goede verkopen die Agfa-Gevaert boekte op de Drupa-beurs. Analist Dirk Saelens wijst erop dat ook andere bedrijven zoals Creo en Kodak successen boekten op de beurs voor grafische producten. Dat kan er volgens hem op duiden dat het langverwachte herstel in de grafische sector een feit is. 'De eerste twee maanden van 2004 waren voor Agfa-Gevaert slecht. De klanten hebben blijkbaar hun bestellingen uitgesteld tot Drupa. De vraag is of ze ook in de komende twee maanden hun bestellingen zullen opvoeren', schrijft Saelens. Hij behoudt een neutraal advies op het aandeel met een koersdoel van 19 euro. Het aandeel kreeg gisteren af te rekenen met winstnemingen. Agfa-Gevaert daalde 0,9 procent tot 19,53 euro.

In Europa lagen de telecomwaarden onder druk. Morgan Stanley gaf voor de wereldmarktleider in gsm's, Nokia, een koersdoel van 8,5 euro, bijna 20 procent lager dan de huidige koers. Op Euronext Brussel verloor Mobistar 1 procent tot 52 euro. Sectorgenoot Belgacom schreef er 0,9 procent bij tot 24,93 euro, bijna een halve euro boven de intekenprijs.

Algemene vergadering

Aandeelhouders van enkele kleinere bedrijven die gisteren de brug maakten, konden van de gelegenheid gebruik maken om een algemene vergadering bij te wonen. Kinepolis, Mitiska, Resilux en Beluga hielden de jaarlijkse ontmoeting met de aandeelhouders. Er werd interessante informatie verspreid.

Gedelegeerd bestuurder Florent Gijbels van Kinepolis verklaarde: 'De gesprekken over een oplossing rond Cinemaxx verlopen vlot. Of het daarbij om een verkoop gaat, of een alternatieve oplossing, dat laten we in het midden.' Kinepolis bezit 25 procent in de Duitse bioscoopuitbater, een belang dat in de boeken volledig is afgeschreven.

Gijbels bevestigde de winstvooruitzichten voor 2004: een tweecijferige groei van de nettowinst en een stabiel bezoekersaantal. De opening van de nieuwe bioscoopcomplexen in Brugge en Oostende is voorzien voor respectievelijk einde 2005 en 2006. Beide projecten kosten 7,5 miljoen euro. Ze zullen beide acht zalen herbergen, goed voor telkens 2.000 zitplaatsen. Het aandeel verloor 0,7 procent tot 22 euro.

De koers van retailholding Mitiska sprong tijdens de algemene vergadering 5,3 procent hoger tot 3,75 euro.

'De intrinsieke waarde van de holding bedraagt 6,12 euro per aandeel', zei gedelegeerd bestuurder Luc Geuten kordaat. Mitiska heeft belangen in onder meer de schoenenketen Brantano en de outdoorspecialist AS Adventure. 'De financiële problemen liggen achter ons. We kunnen nu volop meewerken aan de rendabele groei van de winkelketens', aldus Geuten.

Op de jaarlijkse bijeenkomst van Resilux vertelde financieel directeur Luc Verstuyft dat de markt van petflessen dit jaar een trage start heeft genomen. De vraag naar producten met een hoge toegevoegde waarde groeide wel sterk aan. In dat segment wil Resilux de komende jaren de focus leggen. Het aandeel verloor 1,2 procent tot 64 euro.

De Antwerpse holding Ackermans & Van Haaren houdt maandag de algemene vergadering. De holding zal ook een stand van zaken geven over het afgelopen eerste kwartaal. Directievoorzitter Luc Bertrand toonde zich in maart gematigd optimistisch voor 2004. 'Ik verwacht een verdere stijging van de resultaten.' Gisteren bleef de holding onveranderd op 18,92 euro.

Chipwaarden

De Noord-Amerikaanse producentenvereniging van chipapparatuur bracht goed nieuws. In april steeg de zogenaamde 'book-to-bill-ratio' van 1,09 naar 1,14. Dat betekent dat de bedrijven tegenover 100 dollar omzet, 114 dollar orders hebben uitstaan. De meeste Europese chipwaarden wonnen hierop terrein. Op Euronext Brussel steeg ICOS Vision, actief in chipinpectiesystemen, 1,1 procent tot 23,25 euro.

De producent van geïntegreerde schakelingen voor de automobielmarkt Melexis bleef onveranderd op 8,99 euro.

Volgende dinsdag komt Arinso met de resultaten over het eerste kwartaal op de proppen. KBC Securities verwacht dat de omzet met 14,9 procent zal gestegen zijn tot 36,5 miljoen euro. De bedrijfswinstmarge, exclusief afschrijvingen op goodwill, zou uitkomen op 9,3 procent. In 2003 stond die marge nog op 10,5 procent. Maar Arinso heeft opstartkosten geleden onder een nieuw transatlantisch contract met JohnsonDiversey.

De specialist in de uitbesteding van het personeelsbeheer zei eerder dit jaar dat de omzet en de winst zullen stijgen. KBC Securities hoopt dat Arinso de vooruitzichten zal verfijnen. Het aandeel won 2,4 procent tot 12,5 euro.

De vastgoedbevak Leasinvest verloor 1,6 procent tot 53,75 euro. Met een dag vertraging reageerden beleggers op de lager dan verwachte kwartaalresultaten en de sombere vooruitzichten.

CDR

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud