Iran begint productie laagverrijkt uranium

(afp/reuters) - Iran is erin geslaagd uranium te verrijken. Dat maakte het hoofd van de Iraanse Organisatie voor Atoomenergie, Gholamreza Aghazadeh, gisteren bekend. Teheran gaat daarmee in tegen de eis van de VN-Veiligheidsraad om alle verrijkingsactiviteiten voor eind deze maand stop te zetten. Het Witte Huis stelt dat de aankondiging het regime in Teheran verder isoleert en aantoont dat Teheran de verkeerde kant opgaat.

Aghazadeh zei in een televisietoespraak dat Iran erin geslaagd is uranium te verrijken tot 3,5 procent. Dat is voldoende om er kernbrandstof voor kerncentrales mee te maken. Hij voegde eraan toe dat de proefinstallatie voor de verrijking van uranium in Natanz maandag in gebruik werd genomen. Het pad is nu geëffend voor de productie van verrijkt uranium op industriële schaal.

De Iraanse president, Mahmoud Ahmadinejad, verklaarde gisteravond dat Iran officieel is toegetreden tot de groep van landen die over kerntechnologie beschikt. Het Westen moet volgens hem erkennen dat Iran recht heeft op nucleaire technologie voor vreedzaam gebruik. Ahmadinejad zei dat Iran de ingeslagen weg zal volgen en riep alle verantwoordelijken op hun werkzaamheden te versnellen zodat Iran verrijkt uranium op industriële schaal kan produceren. Hij voegde eraan toe dat dat zal gebeuren op basis van internationale reglementering.

De aankondigingen kwamen er aan de vooravond van een bezoek aan Iran van Mohammed El Baradei, de directeur van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). Het IAEA eiste eerder dit jaar dat Iran alle activiteiten met betrekking tot de verrijking van uranium zou stopzetten om het vertrouwen van de internationale gemeenschap in het Iraanse atoomprogramma te herstellen. De VN-Veiligheidsraad nam eind vorige maand de eis van het IAEA over en gaf Teheran een maand de tijd om erop in te gaan. De Iraanse ex-president Akbar Hashemi Rafsandjani zei gisteren laconiek dat El Baradei nu met 'nieuwe omstandigheden' te maken krijgt.

De VS zijn ervan overtuigd dat Iran in het geheim een kernwapen ontwikkelt. Het Witte Huis zei in een reactie dat luidens de jongste Iraanse verklaringen Teheran de verkeerde kant opgaat. Als Iran in die richting doorgaat, zullen de VS met de andere leden van de Veiligheidsraad en Duitsland bespreken hoe daarop gereageerd moet worden, zei de woordvoerder van het Witte Huis. Washington houdt vol naar een diplomatieke oplossing te streven, maar speculaties over een militaire actie nemen toe en veroorzaken onrust op de oliemarkt.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud