Advertentie

Jakarta bereid tot vertrek uit Oost-Timor

JAKARTA (afp/reuters) - Indonesië is bereid de opstandige provincie Oost-Timor op te geven. Als de meerderheid van de Oost-Timorese bevolking een Indonesisch voorstel over beperkte autonomie afwijst, zal de regering in Jakarta de conclusie trekken dat zij zich helemaal uit het gebied moet terugtrekken. Dat zei minister van Informatie Yunus Yosfiah woensdag. De verzetsleider Xanana Gusmao wordt bovendien binnenkort vrijgelaten uit de gevangenis en onder speciaal arrest geplaatst.'Oost-Timor wordt uitgebreide regionale autonomie aangeboden', verklaarde Yosfiah naar aanleiding van de maandelijkse bijeenkomst van de Raadgevende Volksvergadering (MPR), het hoogste wetgevende orgaan. 'Wanneer deze autonomie evenwel wordt afgewezen, suggereert de MPR dat Indonesië de provincie loslaat.'

De Timorese Nobelprijswinnaar Jose Ramos-Horta reageerde sceptisch op de bewering dat de MPR bereid is Oost-Timor op te geven. Hij acht de kans aanzienlijk dat Jakarta het voorstel later intrekt of aanpast. Het is trouwens niet de eerste keer dat de Indonesische regering beloftes doet over een nieuw staat voor Oost-Timor.

Xanana Gusmao, een kopstuk van het verzet, wordt vrijgelaten uit de gevangenis en 'in een afgezonderd huis onder speciaal arrest' geplaatst. Dat verklaarde de Indonesische minister van Buitenlandse Zaken, Ali Alatas, woensdag na afloop van een kabinetsvergadering over veiligheidszaken. 'Gusmao zal niet meer in een gevangenis zitten', aldus Alatas.

De minister benadrukte dat het nieuwe regime onder geen beding mag worden vertaald als huisarrest. Dat is in het Indonesische recht onmogelijk voor mensen die al veroordeeld zijn. Het is niet bekend wanneer Gusmao wordt vrijgelaten. De guerrillaleider is tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat hij leiding gaf aan de Oost-Timorese strijd tegen de Indonesische bezetting.

Milities

Gewapende milities, die strijden voor de aansluiting van Oost-Timor bij Indonesië, doodden het afgelopen weekeinde minstens vier mensen. Daarmee komt het aantal slachtoffers van deze obscure paramilitaire groepen - met motto's als 'Leven of sterven in Indonesië' - deze maand op 22.

Vorige week werden de Indonesische autoriteiten ervan beschuldigd deze groepen van wapens te voorzien, met het doel een gewelddadige situatie op Oost-Timor te creëren. Jakarta hoopt hiermee een argument in handen te krijgen om de militaire aanwezigheid in de bezette provincie te rechtvaardigen.

Indonesië viel het oostelijke deel van het eiland Timor in '75 binnen, maar de bezetting is internationaal nooit erkend. In de afscheidingsstrijd vielen reeds meer dan 200.000 doden. Minister van Informatie Yosfiah is ook geen onbesproken figuur. Hij was 15 jaar geleden als officier actief betrokken bij de annexatie van de vroegere Portugese kolonie. Volgens mensenrechtenorganisaties was hij toen verantwoordelijk voor de dood van vijf Australiërs. Volgens sommigen was de minister ook verantwoordelijk voor de moord op de Oost-Timorese verzetsleider Nicolao Lobato.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud