Advertentie
Advertentie

Kempico sluit kaasfabriek in Retie

(tijd) - Het zuivelbedrijf Kempico uit Gierle sluit op 1 december zijn fabriek in Retie. Dat deelde de directie van het bedrijf mee. Enkele werknemers kunnen aan de slag in de vestiging in Gierle maar voor het overgrote deel van de 50 werknemers zou bij de Kempico-groep geen werk meer zijn. De arbeiders blokkeerden donderdag de toegang tot het bedrijf uit onvrede met de beslissing van de directie. Vrijdag gingen ook de 60 werknemers van het zusterbedrijf in Gierle in staking uit solidariteit met de arbeiders in Retie. Vrijdagnamiddag zijn onderhandelingen gestart tussen de werkgever en de vakbonden. De directie noch de vakbonden waren voor commentaar bereikbaar. Op de ondernemingsraad deelde de leiding mee dat de fabriek in Retie niet langer rendabel is. De belangrijkste reden is de dioxinecrisis van vorig jaar die voor aanzienlijke verliescijfers zorgde. Het bedrijf verloor toen veel klanten in het buitenland, vooral Italië, en om marktaandeel terug te winnen werden dit jaar de prijzen verlaagd. Dat had gevolgen voor de rendabiliteit. Een bijkomende oorzaak, aldus de bedrijfsleiding, is de verouderde infrastructuur in Retie. Om te voldoen aan de Europese normen, zijn zware investeringen nodig.In Retie en Gierle worden kazen gemaakt van het merk Gouda, Edam, Mozzarella, Corsendonck en Sint-Maarten. De productie bedraagt 13.000 ton per jaar. Kempico boekte vorig jaar, het dioxinejaar, een omzet van 1,8 miljard frank. Het jaar voordien bedroeg de omzet nog 2,2 miljard frank.Kempico maakt samen met de melkerij in Loenhout (waar boter en melkpoeder wordt gemaakt) en Inza in Schoten (productie van consumptiemelk) deel uit van de coöperatieve groep Belgische Zuivelunie (BZU). MDR