Advertentie

LCI en IMEC ontwikkelen elektronische handtekening

(tijd) - Gisteren werd op Cebit, 's werelds grootste technologiebeurs in Hannover, de Smartpen voorgesteld. Het is een balpen met ingebouwde sensoren die de gebruiker in staat stelt zijn identiteit aan te tonen aan de hand van de biometrische kenmerken van zijn handtekening.Het nieuwe apparaatje is een ontwikkeling van de Nederlandse LCI Computer Group en het Leuvense IMEC van professor Van Overstraeten. De Smartpen zal op de eerste plaats toepassing vinden in het elektronische handelsverkeer via het Internet.

Een van de grootste problemen bij het betalingsverkeer via het Internet, naast de beveiliging van de doorgezonden gegevens natuurlijk, is de verificatie van de authenticiteit van de betalende partij. Iedereen kan immers een bankrekening of een kredietkaartnummer opgeven ter betaling, zonder dat de leverancier van de goederen of diensten aan de andere kant er enige controle op heeft. In de VS alleen al zou de fraude met kredietkaarten jaarlijks zo'n twee miljard dollar kosten. In het recente verleden zijn verschillende formules bedacht gaande van rekenmachientjes die codes afleveren tot smartcards met een eigen encryptietechniek.

De Smartpen die nu door LCI Computer Group op de markt wordt gebracht, kan voor een doorbraak op dit vlak zorgen. Via erg gesofistikeerde elektronica maakt zij het immers mogelijk om de echtheid van een handtekening te controleren. Daarbij wordt niet zozeer het grafische beeld van de handtekening op zich nagegaan, maar wel de dynamiek van de beweging waarmee de handtekening gezet wordt. In de pen is, via verregaande miniaturisering, een compleet computersysteem ondergebracht bestaande uit sensoren, een muis, een digitale signaalprocessor, een radiozender en -ontvanger, en een encryptiesysteem - een sterke prestatie waarvoor de ingenieurs van IMEC tekenen, het Interuniversity Micro Electronics Center van prof. Van Overstraeten in Leuven.

Om die Smartpen te ontwikkelen werd in de lente van vorig jaar een joint venture opgericht, LCI-Smartpen, waarin LCI Computer Group voor 75 procent participeerde en een consortium met o.m. IMEC voor de rest. LCI, dat eind vorig jaar nog Prodata Systems uit Zaventem overnam (de vroegere parel van holding Electrorail), is een specialist in het integreren van computer-, video- en printersystemen met in '95 een omzet van 166 miljoen gulden. Via videoconferencing en multimedianetwerken is de groep bezig haar marktaandeel in het elektronische handelsverkeer op te drijven, en de nieuwe pen past perfect in dat stramien.

Volgens Sam Asseer, de Canadese voorzitter en algemeen directeur van LCI Computer Group, heeft de Smartpen afzetmogelijkheden in meerdere sectoren. Hij denkt daarbij in de eerste plaats aan financiƫle instellingen, voor het thuisbankieren en andere bancaire overschrijvingen; aan de medische sector voor o.m. het volgen van voorgeschreven geneesmiddelen, en aan bedrijven die zaken willen doen via Internet en belangstelling hebben voor netwerkbeveiliging. Afhankelijk van de ingebouwde mogelijkheden zou de prijs van de pen, die draadloos communiceert met een personal computer, schommelen tussen 50 en 250 dollar. FrG

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud