Liberaal Appel keert naar VLD-huis terug

(tijd) - Het Liberaal Appel, de kleine dissidente partij van wijlen Ward Beysen, neemt in kartel met de VLD deel aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2006. Het is een tussenstap naar de terugkeer van het Liberaal Appel naar de VLD.

VLD-voorzitter Bart Somers en Jacques Kerremans, de voorzitter van het Liberaal Appel, maakten de toenadering gisteren bekend in Het Laatste Nieuws.

Ward Beysen - die begin dit jaar zelfmoord pleegde - had in de lente van 2002 de beweging Liberaal Appel opgericht, met de bedoeling de invloed van 'verstandig rechts' in de naar zijn oordeel 'te linkse' VLD te vergroten. Op 19 januari 2003 kondigde hij aan met een eigen lijst aan de federale verkiezingen deel te nemen. Het was de definitieve breuk met de VLD. De verkiezingen van 18 mei 2003 werden geen succes voor het dissidente partijtje.

Na het overlijden van Beysen besliste het bestuur van het Liberaal Appel de partijwerking voort te zetten. Het kreeg een mandaat om met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 te onderhandelen over samenwerking met alle rechts-liberale krachten. De voorbije maanden keerden enkele leden van het Liberaal Appel naar de VLD terug, onder wie Albert Mariën, de burgemeester van Boechout.

Gesprekken tussen Somers en de Antwerpse VLD-schepen Ludo van Campenhout enerzijds en de leiding van het Liberaal Appel anderzijds leidden tot de afspraak in kartel aan de gemeenteraadsverkiezingen deel te nemen in de 15 gemeenten waar het Liberaal Appel een afdeling heeft. Het partijbestuur van de VLD wees gisteren Van Campenhout en minister Dirk Van Mechelen als 'peters' van de verdere gesprekken daarover aan. Het Liberaal Appel mag twee waarnemers zonder stemrecht naar het nationaal partijbestuur van de VLD afvaardigen.

Het is de bedoeling dat de toenadering na de gemeenteraadsverkiezingen resulteert in de volledige reïntegratie van het Liberaal Appel in de VLD.

Keerpunt

Somers zegt dat, gezien het beperkte aantal leden van het Liberaal Appel, de terugkeer een symbolisch keerpunt is. 'Er was een tijd dat mensen ons verlieten. Wel, nu is de tijd aangebroken om weer mensen aan te trekken', zegt hij.

Kerremans zegt dat de meeste leden van het Liberaal Appel een 'positief gevoel' hebben bij de evolutie van de VLD. In een interne enquête opteerde 75 tot 80 procent voor een terugkeer naar de VLD. Kerremans neemt aan dat een minderheid aansluiting zal zoeken bij het Vlaams Belang.

MD

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud