Manchester United is rijkste sportclub ter wereld

(tijd/bloomberg) - Manchester United is met een omzet van 251,4 miljoen euro voor het zevende jaar op rij de rijkste voetbalclub van de wereld. Dat wijst een onderzoek van het accountantbureau Deloitte uit. Zij maken de toptwintig op basis van de jaarlijkse inkomsten. Daardoor komen ook enkele financieel geplaagde voetbalclubs in het lijstje voor. Engeland en Italië domineren de lijst met twaalf ploegen in de toptwintig, terwijl de Spaanse clubs opvallend laag scoren. Schalke en Valencia komen voor het eerst in de toptwintig.

Het is het zevende jaar dat de 'Sports business group'-afdeling van Deloitte de lijst opmaakt. Het is ook de zevende keer dat Manchester United bovenaan eindigt. Deloitte baseert zich in zijn onderzoek op de omzet van de clubs. 'We kijken niet naar de uitgaven of naar het bedrag dat iemand zou kunnen betalen om de club over te nemen', zegt Dan Jones, directeur van de afdeling. 'We gebruiken de omzet. Dat zijn alle inkomsten die de club genereert uit de dagelijkse bezigheden. Als de club die goed beheert, zal het een rijke club worden. De financiële moeilijkheden van sommige van de clubs uit het lijstje zijn dus zeker niet veroorzaakt door een gebrek aan inkomsten.'

Daarmee viseert Jones in de eerste plaats de Engelse voetbalclub Leeds. De ploeg torst een schuld van 150 miljoen euro, maar genereerde vorig seizoen wel nog 96 miljoen euro aan inkomsten. Maar ook bij de financiële situatie van enkele Italiaanse clubs worden veel vragen gesteld. De Italiaanse politie deed vorige week een grootscheeps onderzoek naar fraude in het 'calcio' en de voetbalclubs uit de Italiaanse Serie A zouden gezamenlijk een operationeel verlies lijden van 948 miljoen euro.

De Turijnse club Juventus, derde in de lijst, staat bekend als een stabiele en gezonde club, maar clubs als Parma en Lazio werden gefinancierd met geld van de voedingsbedrijven Parmalat en Cirio en zitten nu met zware financiële problemen. De zuivelgroep Parmalat was het bedrijf van Calisto Tanzi, de eigenaar van AC Parma, en Cirio werd tot vorig jaar geleid door Lazio-voorzitter Sergio Cragnotti. Beide bedrijven zijn momenteel nog operationeel, doch enkel onder een gerechtelijk akkoord, en lieten de aan hen verbonden voetbalclubs achter met een financiële kater. Lazio staat desondanks nog op de zeventiende plaats, maar Parma viel dit jaar uit de toptwintig.

Toch gelooft Jones niet dat het slecht gaat met het Europese voetbal. 'De topclubs uit de belangrijkste sport in de wereld genereren meer inkomsten dan ooit tevoren', zegt Jones. 'Tv-rechten zijn nog steeds de grootste bron van inkomsten voor de meeste clubs en ondanks de speculaties denken wij niet dat de televisiemarkt zal ineenstorten. Bovendien hebben veel van de grotere clubs nog de mogelijkheid om andere bronnen van inkomsten verder uit te breiden. Vooral inkomsten uit de exploitatie van het stadion kunnen nog geoptimaliseerd worden.'

Het is opvallend dat twaalf van de twintig rijkste clubs Italiaanse en Engelse ploegen zijn. Maar ze scoren goed om verschillende redenen. In Engeland ligt de sterkte van de voetbalclubs vooral in het feit dat ze heel wat wedstrijdinkomsten hebben. Dat zijn inkomsten uit ticketverkoop en business formules. Engelse clubs weten hun stadion zeer goed te commercialiseren. Voor Manchester United zijn die wedstrijdinkomsten zelfs goed voor 40 procent van hun inkomsten.

De andere Engelse topclubs zien in een uitbreiding van hun stadion dan ook de beste manier om de kloof met Manchester te dichten. Arsenal kreeg vorige week de fondsen bijeen om zijn nieuwe stadion te bouwen en hoopt dat de 60.000 zitjes het inkomstentotaal dichter bij dat van Manchester United zullen brengen. Het huidige stadion biedt 'slechts' plaats aan 38.000 toeschouwers, terwijl Manchester United elke week meer dan 68.000 tickets kan verkopen.

Ook Liverpool wil om die reden graag weg uit het stadion van Anfield Road, dat plaats biedt aan 45.000 toeschouwers. De club hoopt haar inkomsten te vergroten door in Stanley Park, vlakbij het huidige stadion, een nieuw complex te bouwen waar 60.000 voetbalfans de wedstrijden van de 'Reds' live kunnen volgen.

Maar niet enkel de Engelse clubs weten hoe ze munt kunnen slaan uit hun stadion. Het Duitse Schalke haalt een omzet van 118,6 miljoen euro en is daarmee een nieuwkomer in de toptwintig. Deloitte wijt dat aan Schalkes 'ondernemende stadionontwikkeling en de sterke prestaties in het eigen stadion'. De gloednieuwe 'Arena auf Schalke' is een van de modernste voetbaltempels van Europa die plaats biedt aan 62.000 toeschouwers.

Televisie

De Italiaanse clubs halen hun inkomsten vooral uit televisierechten. De grote clubs mogen namelijk zelf over hun tv-rechten onderhandelen. Geen enkele andere voetbalclub krijgt zo veel geld om haar wedstrijden te laten uitzenden als Juventus en AC Milan, die tweede en derde staan in de lijst. Toch moeten de twee Italiaanse clubs Manchester laten voorgaan en dat komt vooral omdat de Italianen slecht scoren als het over wedstrijdinkomsten gaat. Ook voor de Spaanse ploegen is dat het geval. Hoewel Real Madrid, Barcelona en Valencia steevast sterk presteren op het Europese toneel, scoren ze in de lijst minder goed.

Dat komt volgens Matthew Glendinning omdat Spanje en Italië minder geld halen uit de wedstrijdinkomsten. Tickets in Spanje zijn een stuk goedkoper en in Italië komen minder mensen kijken. Glendinning is redacteur van het Engelse tijdschrift Football Business International, dat de resultaten van het onderzoek publiceert. 'Manchester United haalt zo'n 101 miljoen euro uit wedstrijdinkomsten, Real Madrid haalt daar slechts 58 miljoen euro uit', zegt Glendinning. 'In Spanje zijn ze veel minder commercieel ingesteld dan in Engeland. Of Beckham daar veel aan zal veranderen? Dat denk ik niet. Nu Beckham niet meer voor Manchester speelt, kopen de Man United-fans gewoon een shirt van Ryan Giggs of Ruud van Nistelrooy.'

Maar Manchester is dan ook de rijkste sportclub ter wereld, tout court. Zelfs de grote Amerikaanse sportclubs moeten 'Man U' laten voorgaan. De inkomsten van de baseballclub New York Yankees, de rijkste Amerikaanse sportclub, worden door Deloitte geraamd op zo'n 244 miljoen euro. Toch 7 miljoen euro minder dan de Engelse landskampioen. SDG

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud