MGM naar Berlusconi?

Verzekeringsmaatschappij dagvaardt Parretti voor frauduleuze aandelentransaktie

LOS ANGELES (reuter/tijd) - Een Australische verzekeringsmaatschappij met zetel op de Cook Eilanden heeft een rechtsgeding ingespannen tegen MGM/UA overnemer Giancarlo Parretti. Parretti zou aandelen als garantie hebben beloofd, die hij niet bezat. Ondertussen, in Zwitserland, zegt de mede-financier van Parretti, Sasea- topman Fiorini, dat Parretti van MGM/UA af moet. Fiorini zegt dat hij in Berlusconi al een mogelijke koper heeft gevonden.

Volgende maandag moet Parretti over MGM/UA een dossier voorleggen aan de Securities and Exchange Commission (Sec) in New York over MGM/UA. Parretti kreeg 15 dagen uitstel van de Sec voor het neerleggen van dat jaarlijkse rapport. Daarin zouden details moeten staan over de financiering van de 1,3 miljard dollar overname van MGM/UA door Parretti. Parretti kreeg twee weken geleden ook 20 dagen uitstel van een rechter om een aantal schuldenaars te betalen, die een onvrijwillige likwidatie (Chapter 7) hebben aangevraagd van MGFM/UA. Ze zeggen samen 10 miljoen dollar te goed te hebben.

The Los Angeles Times en het filmvakblad Moving Pictures hebben ook nog een rechtszaak achterhaald, die ingediend is op de Cook-eilanden. Daar heeft de verzekeraar Century Insurance Ltd., die werkt vanuit Brisbane in Australië, een klacht ingediend wegens een frauduleuze aandelentransaktie. Parretti heeft een aantal aandelen in onderpand gegeven voor een verzekering die de opbrengst van de verkoop van televisie- en filmrechten dekte. Volgens The Los Angeles Times gaat het om 10 miljoen MGM/UA aandelen. Volgens Moving Pictures International zou het ook nog om 10 miljoen aandelen Pathé Communications (de overkoepelende holding in de VS) en Melia International (de moeder van alle Parretti- holdings in Nederland) gaan. Op het moment van de transaktie zaten die aandelen echter al in handen van Crédit Lyonnais Bank Nederland (CLBN), dat ze als onderpand voor de financiering van 175 miljoen dollar voor de koop van MGM/UA houdt.

Bij Pathé worden alle beschuldigingen ontkend en zegt men wel met Century te hebben onderhandeld, maar dat de onderhandelingen afsprongen toen bleek dat de activa van Century te klein waren om het risico te dekken.

Deze week zei Florio Fiorini van Sasea, de partner van Parretti die 82 % heeft van de aandelen van Melia International, in een interview met het weekblad L'Espresso dat Parretti van de "kolos' MGM/UA af moet, maar dat hij niet wil. Fiorini zou al een koper hebben, de pas opgerichte Amerikaanse firma PentAmerica Pictures van Berlusconi. Eerder verkochten Parretti en Fiorini al hun Nederlandse en Britse bioskopen aan een groep waarin Berlusconi participeerde.

Volgens Fiorini heeft Crédit Lyonnais Bank Nederland geweigerd in te gaan om een hulpvraag van MGM/UA om bij de recente moeilijkheden bij te springen. CLBN zou volgens Espresso geen 220 miljoen dollar hebben gefinancierd, zoals eerder gezegd, maar eerder iets in de buurt van 500 miljoen dollar voor de overname van MGM/UA.

Parretti is ook weer voor de rechtbank gedaagd in Italië omdat hij een overname van een televisiestation in Lombardije niet heeft betaald.

GDM

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud