Microsoft voert campagne tegen cybercriminaliteit

(tijd) - De Amerikaanse softwaregroep Microsoft kondigde gisteren een wereldwijde campagne aan om cybercriminaliteit aan te pakken. Technieken als phishing ondermijnen het vertrouwen in het internet en vormen een hinderpaal voor de verdere ontwikkeling van on-linediensten, luidt het. Het initiatief omvat een reeks juridische acties tegen cybercriminelen.

Uit zowat alle recente rapporten van beveiligingsexperts en antivirusbedrijven blijkt dat cybercriminaliteit met de dag aan belang wint. Terwijl de meeste hackers er vroeger op uit waren het respect van gelijkgezinden te winnen, is winstbejag vandaag de belangrijkste drijfveer geworden.

Vooral phishing is erg populair in hackerskringen. Bij phishing proberen zij hun slachtoffers via valse websites persoonlijke gegevens te ontfutselen zoals paswoorden, pincodes van bankkaarten of informatie over hun bankrekening.

Phishing

Een groot aantal klanten van financiƫle instellingen ontving de afgelopen maanden een e-mail die zogenaamd afkomstig was van hun bank. Ook gebruikers van de veilingsite eBay werden op die manier benaderd. In de mail werd hun gevraagd hun persoonlijke gegevens te updaten. Dat konden ze door een hyperlink aan te klikken die hen zogenaamd naar de de website van het bedrijf zou brengen. In werkelijkheid kwamen ze op een andere server terecht. Op die manier kwamen hackers in het bezit van hun persoonlijke gegevens.

Ondanks de vele waarschuwingen blijkt dat nog steeds veel mensen zich laten vangen door dergelijke praktijken. Microsoft, dat al herhaaldelijk bekritiseerd werd omdat het niet genoeg aandacht aan veiligheid zou besteden, lanceerde gisteren dan ook het 'Global Phishing Enforcement Initiative'. Het gaat om een campagne waarin Microsoft uitlegt wat phishing precies is en de consument op de gevaren ervan wijst.

De softwarereus onderneemt samen met een reeks bedrijven en overheden ook stappen tegen cybercriminelen. Tussen nu en juni zullen in meer dan honderd dossiers juridische procedures worden ingezet. Tegen 53 individuen die verdacht worden van on-linefraude gebeurt dat nog voor het einde van de maand. Het gaat om personen in Turkije, Frankrijk, Spanje, Marokko, Groot-Brittanniƫ, Duitsland, Oostenrijk en Zweden.

Misdaad

Microsoft wijst erop dat phishing een misdaad is. 'Bovendien ondermijnt het het vertrouwen van de consument in het internet en vormt het een hindernis voor de inspanningen die de Europese beleidsmakers en de bedrijven leveren om burgers vertrouwd te maken met nieuwe en nuttige internetdiensten', aldus Neil Holloway, Europees directeur van Microsoft.

De campagne werd gisteren voorgesteld tijdens een debat dat Microsoft samen met Interpol en de European Internet Service Association (EuroISPA) had georganiseerd. Volgens Bernhard Otupal van Interpol levert de samenwerking met Microsoft de politie heel wat voordelen op. 'Onze mensen worden getraind in de recentste technologische ontwikkelingen', zegt hij.

Microsoft belooft meer te investeren in verdedigingsmiddelen tegen phishing, zoals in de nieuwe versie van de webbrowser Internet Explorer die later dit jaar op de markt komt. LVA

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud