Mittal niet onder indruk van Frans geraas

(tijd) - Lakshmi Mittal, de gedelegeerd bestuurder van Mittal Steel, heeft gisteren in Parijs zijn uiterste best gedaan om de onrust naar aanleiding van zijn gedurfde bod op Arcelor weg te nemen. Hij was nauwelijks onder de indruk van het politieke verzet waarop hij stuitte. de aanval

VAN ONZE CORRESPONDENT IN PARIJS

'Aan het einde van de rit zijn het toch de aandeelhouders die beslissen.' Lakshmi Mittal is niet bang en al helemaal niet voor de norse taal van de Franse minister van Economische Zaken en Financiën, Thierry Breton. De eigenaar van het grootste staalbedrijf ter wereld is niet bereid zijn plannen om concurrent Arcelor over te nemen op te bergen. Maar voor de lieve vrede trekt hij de komende weken uit voor een rondreis door Europa.

Hij wil in Frankrijk, Luxemburg en België de ongerustheid weg te nemen die ontstond door zijn onverwachte overnamebod. Maandag Parijs, dinsdag Luxemburg en waarschijnlijk woensdag Brussel. Maar Mittal liet gisterenmiddag na het gesprek met Breton duidelijk weten nauwelijks onder de indruk te zijn van de bezorgdheid van de Franse regering. Mittal heeft daar alle reden toe. De Franse overheid is geen grote aandeelhouder van Arcelor en daardoor feitelijk veroordeeld tot een positie als toeschouwer.

Wel deed Mittal een aantal toezeggingen om de weerstand tegen zijn plannen wat te verzachten. Mittal is bereid te praten om de leiding over het fusieconcern te delen met Arcelor-managers, en het Mittal-hoofdkantoor wordt verplaatst van Rotterdam naar Luxemburg. Maar bovenal beloofde Mittal dat de overname niet ten koste zal gaan van de werkgelegenheid. Van de 94.000 werknemers die Arcelor wereldwijd heeft, werken er 27.000 in Frankrijk. De vrees dat die banen na de overname door Mittal wegvloeien naar Oost-Europa of Azië is groot.

De 1 miljard dollar (828.000 euro) die Mittal binnen drie jaar denkt te kunnen behalen door de overname van Arcelor is dan ook niet het gevolg van fabriekssluitingen of ontslagrondes, voorspelde de gedelegeerd bestuurder. De kostenvoordelen zullen worden behaald door collectief in te kopen en samenwerking in de verkoop en distributie. Mittal benadrukte voorts het Europese karakter van zijn bedrijf, dat zijn hoofdvestiging in het Nederlandse Rotterdam heeft.

De Indiase ondernemer was ook niet onder de indruk van kritiek dat hij onbeleefd zou zijn tewerkgegaan door ongevraagd een bod op Arcelor te lanceren. Mittal beweert dat hij herhaaldelijk met de gedelegeerd bestuurder van Arcelor, Guy Dollé, over de kwestie heeft gesproken, maar dat de Fransman de laatste dagen voor het bod stelselmatig onbereikbaar was per telefoon. 'Vervolgens dreigden de plannen uit te lekken in de pers en kon ik niets anders dan haast te maken', stelde Lakshmi Mittal.

Onvermijdelijk

Hij heeft het volste vertrouwen in het slagen van de spectaculaire operatie. 'Mittal en Arcelor delen de mening dat consolidatie in de staalsector onvermijdelijk is. We hebben dus dezelfde visie en dezelfde cultuur', zei Mittal. Twijfels over de financiële stabiliteit van Mittal in vergelijking met Arcelor wimpelde de financieel directeur en eigenaarszoon, Aditya Mittal, weg als 'desinformatie'. Sinds vrijdag doen geruchten de ronde dat Mittal vier jaar geleden op het punt stond failliet te gaan en sindsdien alleen kon overleven door een agressieve groeistrategie gebaseerd op overnames.

De Mittal-eigenaar is niet van plan zijn bod op Arcelor te verhogen om zo veel criticasters de mond te snoeren. 'Ik ga ervan uit dat alle aandeelhouders uiteindelijk instemmen met de operatie', besloot Lakshmi Mittal vol zelfvertrouwen.

BaK

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud