Mogelijke moslimterroristen opgepakt rond Parijs

(tijd) - De Franse contraspionagedienst DST heeft gisteren negen mannen en zes vrouwen gearresteerd op verdenking van banden met de terroristische Groupe Islamique Combattant Marocain (GICM). Volgens de Franse autoriteiten gaat het om een zogenaamde slapende cel van de Marokkaanse terreurorganisatie die verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslagen in Casablanca op 16 mei 2003.

van onze correspondent in Parijs

De vijftien verdachten werden maandagmorgen opgepakt in Mantes-la-Jolie en Aulnay-sous-Bois, allebei voorsteden van Parijs. Verder nam de politie documenten in beslag. Er werden geen wapens of explosieven aangetroffen. De verdachten zouden zich niet noemenswaardig hebben verzet tegen hun arrestatie.

Twee verdachten werden vrijwel meteen weer vrijgelaten toen was gebleken dat zij niets met de andere verdachten te maken hadden.

Drie van de dertien resterende arrestanten komen voor op de lijst van mensen voor wie Marokko een internationaal opsporingsbevel deed uitgaan. Zij zouden betrokken zijn geweest bij de aanslagen in de Marokkaanse kustplaats Casablanca, waar op 16 mei vorig jaar 45 mensen om het leven kwamen. Omdat onder de slachtoffers ook drie Franse burgers waren, werd ook in Parijs een onderzoek naar de aanslagen begonnen. De twee anti-terreuronderzoeksrechters Jean-Louis Bruguière en Jean-François Ricard zouden zondagavond opdracht voor de arrestaties hebben gegeven.

De Franse contraspionagedienst DST wilde gisteren niet al te veel details over de actie in de twee Parijse voorsteden kwijt. Volgens de openbaar aanklager is er echter geen verband tussen de arrestaties van maandagmorgen en de aanslagen van 11 maart in Madrid. De plegers van die aanslagen, waarbij 191 doden vielen, zouden banden hebben met de GICM. Anonieme politiemensen hintten er gisteren op dat met de arrestatie mogelijk een zogenaamde 'slapende cel' van de GICM is ontmanteld, die momenteel inactief is maar op elk gewenst moment 'gewekt' kan worden.

Volgens de DST werd de actie uitgevoerd na overleg met en mede op basis van informatie van buitenlandse inlichtingendiensten. In België en Spanje werden de afgelopen weken soortgelijke arrestaties uitgevoerd tegen vermoedelijke leden van de GICM. De hoofdverdachte van de groep die gisteren in Parijs werd gearresteerd, zou twee keer een terroristische opleiding hebben gehad in Afghanistan, ten tijde van het Taliban-regime.

BaK

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud