Muscadet sur Lie

Ook de niet-wijnkenner kent hem wel, de Muscadet-sur-Lie. Want je vindt hem in de supermarkt, maar je bestelt hem evenzeer in een brasserie of restaurant als je degelijk wilt eten en drinken zonder ál te zeer de gastronoom of vinoloog te willen uithangen. Niet te zot en niet te bot, niet te zoet en niet te zuur. En niet te duur. Perfect dus voor bij een paling in t groen of een andere visschotel. En toch gaat het om een tamelijk unieke wijn. Want alleen gebotteld in en om Nantes, naar eigen zeggen de meest noordelijke regio waar nog internationaal erkende kwaliteitswijn kan worden geproduceerd. En dat al sinds ruim honderd jaar onder de naam sur Lie, wat zoveel betekent als op zn droesem. Na de oogst blijft het sap een hele winter in de ton liggen, rustend op zn eigen bezinksel. Dat geeft aan de Muscadet zn apart karakter, fris en levendig, met wat de Fransen perles de jeunesse noemen. Om dat aroma niet te verliezen, moet je de Muscadet in principe drinken binnen de drie jaar volgend op de oogst. BWa