Nog maar eens Philips

De Amsterdamse beurs lag er de voorbije week nogal woelig bij. De Amerikaanse presidentsverkiezingen, de instabiliteit van de dollar en opnieuw de publikatie van kwartaalberichten maakten dat de beleggers hun nek niet al te ver durfden uitsteken. Gelukkig was er wel de dollar die duidelijk voor steun zorgde. Na tijdens de week nog tot een nieuw jaardieptepunt te zijn afgedaald, kon de EOE-index donderdag toch nog een schraal weekwinstje van zowat 1,34 punten uit de hoed toveren. Deze winst van amper een half procent kwam vooral dank zij koerswinst bij de dollar- en rentegevoelige aandelen.

Van korrekties op de floppers van de voorbije weken was nog helemaal niet te merken. Sommige aandelen gingen zelfs nog verder de dieperik in.

Het bedrijf waar de beleggers het meest naar uitkeken de voorbije week was vanzelfsprekend Philips. De gigant uit Eindhoven publiceerde donderdag kwartaalcijfers en in anticipatie hierop was de koers de voorbije weken al aardig onderuit gegaan. De meeste analisten tipten op break-even of een licht verlies. Uiteindelijk pakte de elektronikagigant met een kwartaalverlies van 154 miljoen gulden uit. In dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst van 188 miljoen gulden opgetekend. Voor veel al ontgoochelde beleggers was dit te veel van het slechte en ondanks de al fel gebradeerde koersen, namen ze toch nog afscheid van hun aandelen. De koers daalde daarom nog maar eens met 10% tot 17,4 gulden, meteen een dieptepunt van de voorbije jaren.

Het Centurion-plan mag op zich dan al vruchten hebben afgeworpen, het feit dat de elektronikamarkt momenteel helemaal tegen zit maakte het de Eindhovense direktie niet meteen makkelijker.

Voor de analisten, die prompt hun prognoses bijstelden, wordt het momenteel grotendeels tasten in het duister. Philips is duidelijk niet meer het aandeel voor de rustige belegger of goede huisvader. De visibiliteit is daardoor te klein geworden.

Gelukkig was er eerder op de week en ook nog donderdag wat positiever bedrijfsnieuws te melden uit andere hoeken. Zo verraste Akzo de beursgangers met een zo goed als onveranderde kwartaalwinst van 162,1 miljoen gulden. De koers reageerde dan ook uitbundig en zette ruim 4% aan tot bij 133,7 gulden. Ook KLM boekte met 11% lagere kwartaalresultaten (154 miljoen gulden) een beter dan verwachte winst.

Vermits de problemen bij Northwestern Airlines blijven aanhouden en ook de prijzenslag momenteel op de resultaten weegt, meent KLM voor het volledige boekjaar toch dat er geen winst zal kunnen worden geboekt. De koers liep een deel van het verlies in, doch moest toch nog zowat 3% lager aftikken dan vorige week.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud