Advertentie
Advertentie

Oliedom & olijfwijs

Rondom de Middellandse Zee wordt de olijf al bijna 5.000 jaar geoogst en geperst. Olijfolie is daar het equivalent voor onze boter, het is dus een alledaags ingrediënt in de keuken. De mediterrane huismoeders kopen hun olie zonder veel sofisticatie, liefst extra vergine, zoals wij soms boter verkiezen boven margarine. Maar geen haar op hun hoofd dat er aan denkt meer dan 200 frank per liter uit te geven voor dit eigenlijk banale product. Het is per slot van rekening toch maar olie. Natuurlijk zijn er enorme kwaliteitsverschillen en weerspiegelt dat zich in de prijs. Maar er wordt wat afgegoocheld met olijfolie: exquise verpakkingen, kleine flesjes en olie met kruiden worden tegen buitensporige prijzen verkocht. Tegelijk worden ondanks een productieoverschot aan maagdelijke olie geraffineerde olies op de markt gebracht die met solventen uit de olijfbrij, na persing, gewonnen worden. Die olie is niet schadelijk voor de gezondheid, maar mist smaak en voedingswaarde.Over olijfolie bestaan nogal wat misverstanden en vooroordelen. De zo begeerde koude persing is een anachronisme; olijfolie mag best gebruikt worden voor het bakken en zelfs voor het frituren; ja, je kunt een bechamel en zelfs bladerdeeg maken met olie in plaats van boter. In een reeks van vijf afleveringen doen we een down to earth verhaal over olijfolie.Na deze aflevering over de olijfpluk volgen nog vier afleveringen, respectievelijk over de verwerking van de olijven, het gebruik van olie in de keuken, de samenstelling van de olie en een vergelijkende test van olijfolie: Het Persgeheim, Olijfolie bij de vis, Bitter in de mond en Het grote Vergelijk.