'Ontvoerde journalisten in goede gezondheid'

'Ontvoerde journalisten in goede gezondheid'

BAGDAD (afp) - De twee Franse gijzelaars in Irak verkeren in goede gezondheid en worden goed behandeld. Dat heeft de ambassadeur van Frankijk in Bagdad, Bernard Bajolet, gisterenavond gezegd. Een delegatie van het Franse Comité voor de Moslimcultus (CFCM), dat de moslimgemeenschap bij onze zuiderburen vertegenwoordigt, verblijft sinds enkele dagen in de Iraakse hoofdstad. De vertegenwoordigers lanceerden gisteren een nieuwe oproep om de Franse journalisten vrij te laten. 'In naam van Allah en van de koran, laat Christian Chesnot en Georges Malbrunot gaan,' luidde de boodschap voor de ontvoerders. Het CFCM had gisteren een ontmoeting met het Comité van de oelema's dat de soennitische gemeenschap in Irak vertegenwoordigt.

Chesnot en Malbrunot werden op 20 augustus samen met hun Syrische chauffeur ontvoerd door het zogenaamde Islamitische Leger van Irak, een radicale moslimgroepering die eist dat Frankrijk de wet die het dragen van een hoofddoek in openbare scholen verbiedt, opheft.

De Franse minister van Cultuur en Communicatie, Renaud Donnedieu deVabres, zegde gisterenavond in Perpignan dat de beide journalisten zich niet langer 'in de handen van hun ontvoerders bevinden.' Hij voegde eraan toe dat zij nog niet definitief in veiligheid zijn.

Warner weigert verdeling anti-oorlogsprent

(belga) - Warner Brothers weigert de nieuwe anti-oorlogsdocumentaire van filmmaker David O. Russell te verdelen omdat de inhoud in de huidige politieke context 'misplaatst' zou zijn. Dat meldt The New York Times. De bedoeling was dat de documentaire als extraatje op de dvd van 'Three Kings' zou verschijnen. Deze prent van Russell uit 1999, een slapstick tegen de achtergrond van Golfoorlog I, wordt deze herfst opnieuw in de Amerikaanse filmzalen vertoond. In de nieuwe anti-oorlogsdocumentaire laat Russell Iraakse vluchtelingen en oud-soldaten van de oorlog in Irak aan het woord. Volgens Warner Brothers was dit geenszins de bedoeling van de extra's voor de dvd-release van 'Three Kings'.

Opbrengst staatsbons stijgt tot 159 miljoen

(tijd) - De uitgifte van de staatsbons haalde tot en met woensdag 159,1 miljoen euro op. Dat meldt de Schatkist. De staatsbon op vijf jaar met een coupon van 3,15 procent leverde 75,2 miljoen op. De staatsbon op acht jaar met een coupon van 3,65 procent bracht 83,9 miljoen op. Particulieren kunnen nog tot vanavond intekenen op de staatsbons.

Intel verlaagt omzetverwachting

(bloomberg) - Gisteren nabeurs liet chipfabrikant Intel weten dat het voor het derde kwartaal een omzet verwacht tussen 8,3 en 8,6 miljard dollar. Dat was een forse neerwaartse bijstelling, want tot nu ging het bedrijf uit van 8,6 tot 9,2 miljard dollar. Het cijfer lag aan de onderkant van de verwachtingen die de voorbije dagen in de markt circuleerden. De brutomarge zou in het derde kwartaal slechts 58 procent bedragen en niet de 60 procent waar het bedrijf eerder op gerekend had.

GSK krijgt drie geneesmiddelen Sanofi-Aventis

(belga) - De farmagroep GlaxoSmithKline (GSK) neemt drie geneesmiddelen tegen trombose over van het Franse Sanofi-Aventis, alsook de daaraan verbonden activa zoals de productievestiging van Sanofi-Aventis in het Franse Notre-Dame de Bondeville. Het gaat om de inspuitbare antitrombotische middelen Fraxiparine, Fraxodi en Arixtra. Als onderdeel van de transactie zet GSK de lopende klinische studies met Arixtra verder. De verkoop van Fraxiparine was in 2003 goed voor 319 miljoen euro, de wereldwijde verkoop van Arixtra 24 miljoen euro. De vestiging in het Franse Notre-Dame de Bondeville houdt zich hoofdzakelijk bezig met de productie van de inspuitbare producten Fraxiparine en Arixtra. Deze vestiging stelt ongeveer 650 mensen tewerk.

NMBS breidt fietsvoorzieningen stations uit

(belga) - De NMBS breidt de fietsvoorzieningen aan stations uit. Dat blijkt uit het antwoord van minister Johan Vande Lanotte op een vraag van senator Luc Willems (VLD). Een proefproject met de fietskluizen gaat in vijf stations van start. Met vier steden zijn overeenkomsten gesloten over bewaakte fietsenstallingen. In de stations Brussel-Zuid, Antwerpen-Centraal, Leuven en Halle komen er in dit kader nieuwe projecten. De nationale spoorwegmaatschappij zoekt ook een nieuwe concessiehouder voor fietsenparkings in zeven grote stations omdat de vorige failliet is.

Antwerpen test nieuw verkeersdatasysteem

(tijd) - Gsm-bedrijf Proximus, het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en het Britse bedrijf ITIS Holdings sloten een samenwerkingsovereenkomst om aan de hand van de (anonieme) gegevens van grote aantallen actieve gsm's in voertuigen een beeld te krijgen van de actuele verkeerssituatie. Het proefproject moet aantonen wat de voordelen zijn van het systeem voor verkeersbeheer en verkeersinformatie. Het is voor het eerst dat deze veelbelovende nieuwe aanpak in België getest wordt. Nu worden verkeersgegevens geregistreerd door detectielussen en camera's op vaste plaatsen, voornamelijk langs snel- en ringwegen. De nieuwe techniek houdt voordelen in tegenover die aanpak, zoals fijnmazigere verkeersgegevens

Sluitende begroting voor Antwerpen

(belga) - Het stadsbestuur van Antwerpen heeft de begroting voor 2005 klaar. Zowel de begroting als de meerjarenplanning zijn voor het vierde jaar op rij sluitend. Het stadsbestuur houdt wel nog rekening met een aantal financiële onzekerheden, zoals de onduidelijkheid rond de inkomsten uit de Elia-heffing. In haar begroting houdt de stad ook rekening met de tekorten van de OCMW-ziekenhuizen uit 2003. Daarvoor is een bedrag voorzien van 20 miljoen euro. Het stadsbestuur voorziet voor 2005 in zowat 1,14 miljard euro aan werkingsmiddelen. Daarnaast is er 112 miljoen euro voorzien voor allerlei investeringsprojecten.

35.000 voorinschrijvingen voor De Gordel

(belga) - Er hebben zich 35.000 mensen ingeschreven voor De Gordel, de grootste sportieve eendagsmanifestatie in Vlaanderen. De Gordel heeft zondag 5 september plaats. Het aantal is vergelijkbaar met vorig jaar, toen uiteindelijk iets meer dan 80.000 deelnemers opdaagden. Dat heeft commissaris-generaal Carla Galle van Bloso donderdag bekendgemaakt. Het programma bevat vanuit de trefpunten Sint-Genesius-Rode, Dilbeek, Overijse en Zaventem een uiteenlopend gamma wandel- en fietstochten. De echte Gordel blijft de honderd kilometer lange fietstocht langs 18 Vlaamse gemeenten rond Brussel.

Burgemeesters gordelen voor splitsing B-H-V

(belga) - Het uitvoerend comité van de Conferentie van Burgemeesters en Schepenen van Halle-Vilvoorde, het Halle-Vilvoorde Komitee en de Vlaamse Volksbeweging organiseren zondag tijdens de Gordel een fietstocht van Sint-Genesius-Rode naar Dilbeek. Met het initiatief willen ze andermaal de eis tot de onmiddellijke splitsing van het kies- en gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde kracht bijzetten. De burgemeesters stellen dat 'de Gordel het uitgelezen ogenblik is om de verantwoordelijke politici eraan te herinneren woord te houden in verband met de splitsing'. 'De goede intenties van het Vlaamse regeerakkoord moeten nog in harde daden worden omgezet. De eerste geruchten over een splitsingscompromis maken duidelijk dat we vanuit de basis op onze hoede moeten blijven,' luidt het nog.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud