Advertentie

Ook Saoedische prins dingt naar TV-zenders van Fininvest

ROME (reuter) - De Saoedische prins al-Waleed bin Talal leidt een consortium van bedrijven dat dingt naar de drie Italiaanse TV-zenders van Silvio Berlusconi's holding Fininvest. Eerder had de Australische mediamagnaat Rupert Murdoch zijn interesse voor de drie zenders laten blijken. In tegenstelling tot Murdoch is al-Waleed bereid om een beperkte aanwezigheid van Berlusconi te gedogen in de TV-zenders.De Italiaanse krant La Repubblica bracht het nieuws uit, dat later bevestigd werd vanuit Saoedi-Arabië: de Saoedische prins al-Waleed bin Talal ontmoette zondag Silvio Berlusconi in Milaan en maakte er zijn interesse voor de drie TV-stations en hun reklameregie Publitalia bekend.

Volgens La Repubblica staat al-Waleed aan het hoofd van een consortium van mediabedrijven, waartoe onder meer het Amerikaanse Time Warner en de Duitse groep Kirch behoren. Dit consortium zou een participatie van 35 procent nemen in Berlusconi's televisiebelangen. Nog eens 35% zou voorbehouden blijven aan andere investeerders. Berlusconi zelf tenslotte zou 30 procent kunnen behouden. Het persbureau Reuters vernam uit betrouwbare bron dat er alleszins geen akkoord komt voor de mediareferendum in Italië op 11 juni.

Berlusconi's holding Fininvest maakte in 1994 een omzet van 7,1 miljard dollar. De onderneming staat onder zware druk door beschuldigingen van fraude en door een referendum over televisie-eigendom dat op 11 juni plaatsvindt. Als de Italianen 'ja' stemmen, mag een prive-vennootschap niet meer dan één TV-station in Italië kontroleren; meteen zou Fininvest verplicht worden twee van zijn drie omroepen te verkopen.

Eerder maakte de Australische mediamagnaat Rupert Murdoch zijn interesse bekend voor de drie TV-zenders van Fininvest: Italia Uno, Rete Quattro en Canale Cinque. Murdoch zegt bereid te zijn de drie stations over te nemen en in één concern te houden, als het referendum dat toelaat. Murdoch wil ook veel geld pompen in de produktie van Italiaanse films en TV-programma's.

De Saoedische prins Al-Waleed is bekend als voorzitter van de United Saudi Commercial Bank. Hij is een belangrijke aandeelhouder van het Parijse pretpark Euro Disney en van de Canadese hotelgroep Four Seasons.

Berlusconi stond vorig jaar zeven maanden aan het hoofd van de Italiaanse regering. De mediamagnaat werd herhaaldelijk beschuldigd van vermenging van zijn politieke en commerciële belangen. Op 4 juli beslist een rechter of Berlusconi vervolgd wordt omdat Fininvest steekpenningen toekende aan belastinginspekteurs.

Volgens een aantal kranten kon Fininvest vorig jaar zijn schulden terugdringen tot 3.200 miljard lire (tegen meer dan 3,9 biljoen lire in '93). Voor dit jaar is een verdere sanering tot 2.200 miljard lire voorzien. De operationele winst van Fininvest steeg met 43 procent tot 800 miljard lire. De omzet stagneerde bij 11,5 biljoen lire (of zo'n 7,1 miljard dollar). Voor '95 mikt Fininvest op een omzet van 10,7 biljoen lire - het lagere cijfer komt van de verkoop van een distributieketen per eind '94. De inkomsten uit televisie en publiciteit daalden met acht procent tot 3.550 miljard lire.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud