Oppassen bij consumptieScandinavische mosselen

(belga) - Het Federale Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) waarschuwt tegen het eten van mosselen die afkomstig zijn uit Scandinavië. Het agentschap ontving de jongste dagen meldingen van ziekte na het eten van mosselen uit die landen. De m osselen waren afkomstig van twee circuits, het eerste uit Zweden en Noorwegen, het tweede uit Denemarken. Alle verdachte partijen zijn uit de handel genomen. In de Deense mosselen stelde het agentschap de aanwezigheid vast van een nieuwe groep toxines, de azaspiracides, die gevormd worden door plankton. Die zouden verantwoordelijk zijn voor de problemen. Het gif wordt tijdens de bereiding (verhitting) gedeeltelijk afgebroken.Er zijn volgens het FAVV geen aanwijzingen dat Zeeuwse mosselen, die het grootste deel uitmaken van onze binnenlandse consumptie, problemen veroorzaken. De Nederlandse overheid wordt wel gevraagd alert te blijven. Het agentschap herinnert de consument eraan steeds kritisch te zijn bij de aankoop van mosselen. Bij geurafwijkingen of de aanwezigheid van dode en gebroken mosselen mogen die niet gegeten worden. Dat is ook het geval als de houdbaarheidsdatum verstreken is. Het is steeds raadzaam de diertjes voldoende lang te koken.Warenhuisketen Carrefour zegt dat ze al een week geleden ingelicht werd en de verdachte mosselen uit de rekken genomen heeft. Delhaize zegt dat het enkel Zeeuwse mosselen verkoopt en geen maatregelen moest nemen.