Advertentie

PMU verzoent zich met Ladbrokes

(tijd) - Na zeven jaar van bittere strijd zijn Ladbrokes en PMU elkaar opnieuw in de armen gevallen. Voor de Belgische PMU, die nog een derde overhoudt van zijn omzet tien jaar geleden, was er niet veel keuze. Maar ook voor Ladbrokes is de deal een goede zaak, omdat het produktengamma dat het kan aanbieden nog interessanter wordt.De afbrokkeling van inkomsten uit weddenschappen op paardenkoersen is een algemeen fenomeen. In 1982, toen het Britse Ladbroke zijn intrede deed op de Belgische gokmarkt, haalde de PMU nog 5,7 miljard aan inzetten, vorig jaar nog 1,8. De turfkantoren waren toen goed voor 11,8 miljard, in 1993 voor 10,6. Turfkantoren mogen enkel weddenschappen organizeren op buitenlandse paardenkoersen, de PMU doet dat uitsluitend voor Belgische rennen. Pogingen tot het betreden van elkaars terrein resulteerden steeds in juridische veldslagen, die uiteindelijk niets aan de bestaande toestand veranderden.

De PMU is gemandateerd door zijn elf leden-renverenigingen om weddenschappen te organizeren volgens het mutueel systeem. Dat betekent dat de winaars betaald worden door de verliezers. De turfkantoren, waartoe Ladbrokes en Franco-Belge (PMU-dochter) behoren, werken volgens het bookmakersysteem, waardoor de uitbetaling in sommige gevallen hoger kan zijn dan de totale inzet. Ladbrokes kocht zich marktaandeel in België door de overname van Derby (140 agentschappen), Le Tiercé (388) en Le Turfiste (105). Na een zware sanering heeft Ladbrokes vandaag 570 agentschappen over.

Aanvankelijk werkten PMU en Ladbrokes samen. In 190 van zijn agentschappen mocht Ladbrokes inzetten op Belgische koersen aanvaarden. In 1988 werd het akkoord opgeblazen en ging ieder zijn eigen weg. Toevallig begon toen voor beide het verval. Ladbrokes zakte weg van 8,2 miljard ontvangsten naar 7,8 in 1991, voor de PMU ging het om een regelrechte vrije val: van nog maar 4,1 miljard in 1988 naar 2,3 in 1992. Vorig jaar dus bleef er 1,8 miljard over. Ladbrokes echter kon zich door de vernieuwing van zijn agentschappen en door het live-aanbieden van koersen herstellen.

De voorbije drie jaar werd de omzet systematisch verhoogd tot 8,8 miljard in 1994. Daarmee werden de drie andere grote turfkantoren bijna gemarginalizeerd, want de totale markt van de turfkantoren was goed voor 10,6 miljard in 1993 (laatst beschikbaar cijfer). De Belgische PMU probeerde in die periode het tij te keren door uitbreiding naar Nederland en een akkoord met de Franse PMU, een betere prezentatie van de tiercé, quarté op de BRTN enz. Het mocht niet baten. Ladbrokes slaagde er zelfs in de VZW Hippodroom Oostende o.l.v. Thierry Storme los te weken van de PMU.

Ladbrokes had met de Franse paardenrennen, die veel talrijker en gevarieerder zijn dan de Belgische, sowieso al een aantrekkelijker produkt dan de PMU die het met minder wedstrijden, minder goede paarden moet stellen. De druk om het aktieterrein te verruimen was dan ook veel groter bij de PMU dan omgekeerd. Via dochter Franco-Belge - een akkwisitie die ook het tij niet kon keren - probeerde de PMU onlangs weddenschappen te organizeren op Franse rennen, iets wat door de rechter in kort geding werd verboden. Vanaf toen is het blijkbaar erg snel gegaan en van een cascade van juridische zaken de vorige jaren, kwam het vorige week tot een verzoening.

Op een perskonferentie maakten Livin Impens, algemeen direkteur van de PMU, en Clive Dennisson, gedelegeerd bestuurder van Ladbrokes, bekend dat op 1 juni een samenwerkingsakkoord was gesloten. Daardoor wordt Ladbrokes opnieuw door de Belgische PMU geakkrediteerd om weddenschappen op Belgische koersen te aanvaarden in al zijn kantoren. Het akkoord gaat dus veel verder dan dat wat zeven jaar geleden werd opgedoekt. In de perstekst staat dat de PMU hierdoor probeert 'zijn omzet te verhogen ten voordele van de Belgische paardensport'. Ladbrokes zal daaraan meewerken.

Ladbrokes zal immers één procent van de Belgische inzetten, tot een bedrag van vijf miljoen, besteden aan de Belgische rennen. Bovendien werd beslist dat elk juridisch dispuut tussen de PMU en Ladbrokes tegen einde juni zal stopgezet worden. Het akkoord omvat tevens de herintegratie van de galopvereniging van Oostende, als volwaardig lid in de PMU. 'Daarmee wordt een einde gemaakt aan de splitsing die al drie jaar bestond in de Belgische renwereld.' Voor het komende zomerseizoen zal Ladbroke een extra sponsoring van drie miljoen ter beschikking stellen van Oostende.

De twee partners willen dat dit akkoord op termijn zal leiden tot een 'herlancering en heropstanding' van de paardenaktiviteit in ons land. Daartoe moeten ook de Belgische renverenigingen zich 'verder grondig herstruktureren en een streng en krachtig commercieel en financieel beleid voeren.' Ten slotte willen de twee zich wapenen tegen wat nu al misschien de grootste vijand Nationale Loterij, die zorgt voor 'een ongebreidelde konkurrentie' én tegen de 'verstikkende belastingaanslag van de overheid'. Maar die laatste klacht is al vijf jaar oud. GUM

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud