Pond stabiliseert

(tijd) - Het pond slaagde er vrijdag in te ontsnappen uit de neerwaartse spiraal van de afgelopen dagen. De munt steeg van 2,5277 tot 2,541 D-mark. In de VS bleken de gevreesde werkgelegenheidscijfers best mee te vallen, zodat de dollar geen al te gekke bokkensprongen maakte. Het groene biljet sloot in Europa af op 1,5474 DM, 31,89 Belgische frank en 112,85 yen tegenover 1,5527 DM, 31,985 frank en 112,25 yen.

De Europese financiële markten kenden een bijzonder hectische dag. Dat was het gevolg van een reeks opmerkelijke uitspraken van Fed-voorzitter Alan Greenspan. Die waarschuwde donderdagavond voor de 'interacties tussen de financiële markten en de reële economie'. Daarmee drukte Greenspan zijn ongerustheid uit dat de 'asset inflation' in de VS ook in de reële economie kan doorsijpelen. Greenspan noemde verder de recente stijging op de beurs exuberant en irrationeel. De Europese aandelen- en obligatiekoersen reageerden heftig.

Zenuwachtig

De markten waren sowieso al bijzonder zenuwachtig in afwachting van nieuwe werkgelegenheidscijfers. Die cijfers hebben de jongste maanden geregeld voor vuurwerk gezorgd. Gevreesd werd voor een forse toename van het aantal jobs (financiële markten zijn wat dat betreft nu eenmaal nogal cynisch).

De cijfers bleken nogal mee te vallen. De werkgelegenheid steeg in november met 118.000 eenheden, daar waar een toename met 173.000 verwacht was. De stijging voor oktober werd evenwel opwaarts herzien. De werkloosheidsgraad steeg van 5,2 tot 5,4 procent. De seizoensgezuiverde gemiddelde uurlonen namen in november met 9 cent toe tot 11,99 dollar, de sterkste stijging sinds juni dit jaar. In oktober lagen de uurlonen een herziene 1 cent lager, terwijl ze initieel als onveranderd gerapporteerd werden. Jaar-op-jaar lagen de gemiddelde uurlonen 3,5 procent hoger, tegenover 3 procent in oktober. Tot slot bleek nog dat de fabrieksbestellingen in oktober op maandbasis met 0,9 procent zijn gestegen, na een toename met 2,6 procent in september. Exclusief de volatiele transportsector kwamen de bestellingen 2,3 procent hoger te liggen, de grootste stijging sinds april.

Het pond, dat woensdag en donderdag flink had ingeleverd, bleek aan een consolidatie toe. De munt herstelde flink, maar zag later een deel van die winst weer verloren gaan.

Dat had te maken met het nieuws dat John Gorst uit de parlementaire fractie van de Conservatieve Partij treedt. Daarmee verliest de regering van premier John Major haar meerderheid in het Lagerhuis. Gorst stapt op na plannen om de spoedgevallendienst van het ziekenhuis in zijn kiesdistrict te sluiten.

EMS

De Zwitserse werkloosheid is in november opnieuw toegenomen. Uitgedrukt als percentage van de beroepsbevolking steeg ze van 4,8 tot 5,1 procent, het hoogste peil sinds maart 1994. Zwitserland lijkt er maar niet in te slagen uit de recessie te komen. De Zwitserse frank ging na de slechte cijfers lager noteren en kostte in Brussel 24,3595 frank.

Binnen het Europees Monetair Systeem (EMS) kostte een D-mark 20,6127 in plaats van 20,611 frank. De Iberisch munten verloren terrein, net als de lire, wiens indicatieve koers in Brussel zakte van 2,09 tot 2,078 frank per 100 lire. De Deense kroon slaagde in een versteviging, terwijl de Franse frank ter plaatse trappelde.

Op de edelmetaalmarkt steeg de prijs van een ons goud van 369,25 tot 370,05 dollar.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud