Advertentie

Prijs Brentolie stijgt flink na uitspraken Saudische minister

(reuters/afp) - De prijs van de Brentolie steeg woensdag flink. De klim kwam er na verklaringen van de Saudische minister van Olie, Ali al-Nouaïmi, dat de olieproducerende landen hun productie gaan inkrimpen. In Londen koerste de prijs van een vat Brent van een slot van 11,56 dollar woensdag naar 11,94 dollar woensdag rond 18u. In de loop van de dag werd een piek bereikt van 12,19 dollar.'De olieproducerende landen, zowel de leden als de niet-leden van de OPEC (zoals Noorwegen en Rusland), zullen nog voor 23 maart, wanneer de OPEC in Wenen vergadert, een akkoord bereiken over een nieuwe inkrimping van de olieproductie', aldus al-Naimi na overleg in Saudi-Arabië tussen de ministers van Olie van Saudi-Arabië, Oman, Koeweit en Qatar. Over de omvang van de inkrimping liet hij zich niet uit. De minister van Olie van Qatar, Abdallah al-Attiya, zei evenwel dat deze 'substantieel' zal zijn. Woensdagavond deed ook het gerucht de ronde dat enkele belangrijke ministers vandaag in Amsterdam vergaderen over de toestand op de oliemarkt.

De OPEC hanteert nog steeds een richtprijs van 21 dollar per vat, maar zag het afgelopen jaar de markt drastisch inzakken. Voor een vat Brent werd in december op een bepaald ogenblik nog slechts 9,55 dollar betaald, het laagste peil in tien jaar. De gemiddelde prijs van een vat Brent noteerde de voorbije weken 8 dollar onder het gemiddelde van 1997. De OPEC-leden werden het tijdens hun halfjaarlijkse vergadering eind november 1998 niet eens over een beperking van de productie. Ze spraken toen af op 23 maart verder te praten.

Vorig jaar werd de olieproductie wereldwijd al met 2,6 miljoen vaten per dag ingekrompen, maar zelfs deze reductie kon niet verhelpen dat het zwarte goud steeds goedkoper werd. Zondag drongen Iran en Saudi-Arabië nog aan op maatregelen tegen de extreem lage olieprijs. In een reactie daarop steeg de olieprijs maandag met enkele procenten. De grote vraag is of het financieel noodlijdende Venezuela, een van de grootste olieproducenten ter wereld, bereid zal zijn zijn productie opnieuw in te krimpen.

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) had gisteren slecht nieuws voor de olieproducerende landen. De heropleving van de oliemarkt in 1999 zal zwakker zijn dan aanvankelijk geschat. De wereldwijde vraag naar olie zal dit jaar niet met 1 miljoen vpd toenemen, maar met 900.000 om uit te komen op 74,7 miljoen vpd. De neerwaartse herziening is te wijten aan de lager dan geraamde vraag uit Duitsland, Italië, Japan en de ex-Sovjetunie.

De aanwas met 900.00 vpd komt neer op een jaar-op-jaargroei van 1,2 procent, meer dan het dubbel van 1998, maar onder het gemiddelde van 1,75 procent van 1990-1997. De vraag naar OPEC-olie stijgt dit jaar tot 27,1 miljoen vpd, dat zijn 200.000 vpd meer dan eerder geraamd. Het olieverbruik in de Verenigde Staten neemt dit jaar met 2 procent of 360.000 vpd toe. De olieconsumptie in Europa stijgt met 0,7 procent (110.000 vpd). In de niet-OESO-landen neemt het verbruik met 1 procent of 230.000 vpd toe.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud