Reynders wil tax shelter ook voor particulieren

(tijd) - De federale minister van Financiën, Didier Reynders (MR), reageert positief op het voorstel van de Vlaamse filmintendant Luckas Vander Taelen om de fiscale maatregelen ten voordele van de audiovisuele productie in België uit te breiden naar particulieren. Op dit ogenblik kunnen alleen vennootschappen gebruik maken van de Belgische tax shelter. Dit financieringsmechanisme, waarbij investeerders fiscale voordelen krijgen wanneer ze in (deels Belgische) films investeren, werd een jaar geleden ingevoerd.

Volgens de minister zou de tax shelter voor particulieren een ideaal vervolg zijn op de fiscale amnestie die de federale regering vorig jaar uitriep. Een deel van de vorig jaar naar België teruggekeerde gelden zouden zo in in België gecreëerde en geproduceerde films kunnen worden geïnvesteerd.

De minister, op dit ogenblik te gast op het Internationaal Filmfestival van Cannes, hoopt dat het Belgische parlement deze aanpassing van de Belgische tax shelter een van de volgende jaren zal steunen. Dat verklaarde hij tijdens een kort bezoek aan het door Flanders Image en Wallonie Bruxelles Images opgerichte Belgian Pavillion in Cannes. Flanders Image is de internationale promotiecel van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).

Vier Belgische filmproducties die dit jaar in de selectie van het 58ste Festival van Cannes worden getoond, werden mee gefinancierd dankzij het Belgische tax-sheltersysteem. Het gaat om 'L'enfant' van de broers Dardenne, 'Free zone' van Amos Gitaï, 'Joyeux Noël' van Christian Carion en 'Nord Este' van Juan Solanas. SaV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud