Saudi-Arabië doodt twee terreurverdachten

(afp) - De Saudische veiligheidsdiensten hebben dinsdagnacht in de hoofdstad Riaad na een hevig vuurgevecht twee mannen gedood die verdacht worden van terrorisme. Er werden ook verschillende personen aangehouden, onder wie de naaste familieleden van de leider van de lokale Al Qaeda-groep. Tegelijk blijkt een amnestie voor moslimextremisten slechts een mager resultaat op te leveren. Vier personen maakten tot nu toe van het aanbod gebruik.

Het vuurgevecht brak uit toen de veiligheidsdiensten een appartement wilden doorzoeken. Volgens een mededeling van het Saudische ministerie van Binnenlandse Zaken werden de agenten plots zwaar onder vuur genomen. Tijdens het vuurgevecht werden twee vermoedelijke terroristen gedood. Drie anderen werden gewond. Er werden ook verschillende arrestaties verricht. Bij de politie vielen eveneens drie gewonden. Tijdens de operatie werden de veiligheidstroepen in de rug aangevallen door een tweede gewapende groep.

Ter plekke werd een indrukwekkend wapenarsenaal aangetroffen. De agenten deden ook een macabere ontdekking. In een diepvriezer vonden ze het hoofd van de Amerikaanse ingenieur Paul Johnson. Hij was op 12 juni ontvoerd en zes dagen later onthoofd.

Volgens het officiële communiqué bevinden zich onder de aangehoudenen de echtgenote en drie van de kinderen van Saleh al Aufi. Die wordt ervan verdacht de chef te zijn van het Al Qaeda-netwerk in Saudi-Arabië. Al Aufi is de opvolger van Abdelaziz al Muqrin. Die werd in juni door de ordestrijdkrachten gedood. Al Aufi staat op een lijst van de 26 meest gezochte personen in het koninkrijk. Ook een van de dinsdag neergeschoten personen, Issa Saad ben Oshan, stond op die lijst. Van de 26 zijn er nu nog 12 spoorloos. De 14 anderen zijn gedood of aangehouden.

Amnestie

Naast de harde middelen hebben de Saudische autoriteiten een tweede wapen in de strijd tegen het terrorisme ingezet. Op 23 juni kondigde de Saudische koning Fahd een amnestie aan voor alle gewelddadige moslimmilitanten die zich binnen de maand zouden melden. Maar vlak voor het aflopen van die termijn blijkt het resultaat erg mager te zijn. Vier personen hebben van het aanbod gebruik gemaakt. Slechts één van hen staat op de lijst van 26 meest gezochte personen.

De Saudische minister van Defensie, sultan ben Abdelaziz, deed dinsdag een ultieme oproep aan de opgespoorde terroristen om de strijd op te geven. 'Wij hopen dat de overgebleven afgedwaalden tot bezinning komen en van de nog beschikbare tijd profiteren om zich over te geven.'

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud