Servische rechtbank erkent verkiezingswinst oppositie

BELGRADO (reuter/afp) - Een rechtbank in Smederovska Palanka heeft maandag de plaatselijke kiescommissie opdracht gegeven het bestuur over te dragen aan de oppositie. De stad, gelegen op 70 kilometer ten zuidoosten van Belgrado, telt 25.000 inwoners. Een woordvoerder van Zajedno, de coalitie van oppositiepartijen, zei dat de rechtbank daarmee de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van 17 november honoreert.Een kiescommissie had deze resultaten, die een verlies opleverden voor de regerende socialistische partij van president Milosevic (SPS), ongeldig verklaard. Zondag deed een rechtbank in de stad Nis een soortgelijke uitspraak.

De rechtbank in Smederovska Palanka erkende dat de coalitie van oppositiepartijen Zajedno (Samen) 25 van de 49 zetels had behaald tegen 24 voor de SPS van Milosevic.

Volgens Ljiljana Derovic van de Democratische Partij die deel uitmaakt van Zajedno, bestaat er nog onenigheid over een zetel. De oppositie meent geen 25 maar 26 zetels gewonnen te hebben.

Zajedno-woordvoerder Slobodan Vuksanovic zei dat de uitspraak van de rechtbank goed nieuws is. 'Daarmee is echter nog maar de helft van de weg afgelegd. We weten nog niet of de kiescommissies in Nis en Smederovska Palanka de uitspraken van de rechtbanken zullen accepteren. De mensen zien nu echter dat hun protesten resultaat opleveren.

Vuksanovic zei nog dat de protesten zullen doorgaan tot Zajedno het bestuur krijgt over de industriële centra Kraljevo, Jagodina en de hoofdstad Belgrado.

Zajedno zei dat internationale steun van vitaal belang is voor zijn campagne omdat zijn aanhangers aangemoedigd worden door westerse kritiek op Milosevic en de Servische president gevoelig is voor de internationale opinie.

Maandagnamiddag betoogden in Belgrado meer dan 20.000 studenten tegen Milosevic. Ze eisen dat een meerpartijencommissie een onderzoek instelt naar de omstreden gemeenteraadsverkiezingen en dat de rector van de universiteit Dragutin Velickovic opstapt. Die had de protesten 'fascistisch' genoemd.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Jevgeni Primakov zei maandag dat het geschil tussen president Milosevic en de oppositie een interne aangelegenheid van Joegoslavië is. Hij waarschuwde andere landen zich daar niet in te mengen. 'Natuurlijk zijn we bezorgd over alle problemen inzake de mensenrechten en de democratisering van eender welke maatschappij, maar dat moet niet leiden tot inmenging in de interne aangelegenheden van een ander land', aldus Jevgeni Primakov.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud