Sioen moet van commissaris 20 miljoen euro afboeken

ARDOOIE (tijd) - De beursgenoteerde textielgroep Sioen Industries moet van haar bedrijfscommissaris Deloitte een goodwillbedrag van 20 miljoen euro op dochterbedrijf Roltrans afboeken. Aanleiding is de ontdekking enkele dagen geleden dat voorzitter en gedelegeerd bestuurder Jean-Jacques Sioen tussen 1999 en begin 2003 stil heeft gehouden dat hij persoonlijk een meerderheidsbelang had in Roltrans. Dat bedrijf werd in maart 2003 door het bedrijf Sioen overgenomen.

Het dispuut tussen Sioen en zijn bedrijfscommissaris kwam gisteren aan het licht tijdens de jaarlijkse algemene vergadering van het bedrijf. Wat de aandeelhouders bij de start niet wisten, was dat de notering van het aandeel op Euronext werd geschorst zo lang de vergadering duurde.

Anticiperend op een verklaring die bedrijfscommissaris Geert Verstraeten van Deloitte nog zou voorlezen, meldde de voorzitter van de raad van bestuur Jean-Jacques Sioen dat hij in september 1999 ten persoonlijke titel hoofdaandeelhouder werd van het Nederlandse Roltrans dat gespecialiseerd is in dekzeilen voor vrachtwagens. Hij verkocht zijn participatie van 75 procent in maart 2003 aan Sioen Industries voor een symbolische euro. 'Ik heb ook mijn vorderingen op Roltrans kwijtgescholden', zei hij, waarop hij ook toegaf zijn persoonlijk belang niet te hebben gemeld, noch aan de aandeelhouders van Sioen Industries, noch aan de commissaris.

Deze laatste tilt zwaar aan het stilhouden van het belang. Deloitte zei pas op 24 mei 2004 op de hoogte te zijn gebracht en las een aanvullend verslag voor waarin de commissaris Sioen Industries sommeert de geboekte goodwill van 20 miljoen euro op Roltrans af te boeken. Roltrans hoorde al jaren tot de invloedssfeer van Sioen en dus had de goodwill vorig jaar niet mogen worden geboekt. Voorts stelde de commissaris dat Roltrans in financiƫle moeilijkheden verkeert en dat Sioen best voorzieningen zou boeken. Na afloop van de vergadering zegden Jean-Jacques Sioen en de financieel directeur, Geert Asselman, dat het bedrijf de stelling van de commissaris niet volgt. Voorzitter Sioen had weliswaar een meerderheidsbelang in Roltrans, maar hij oefende er geenszins de controle uit. De controle werd pas uitgevoerd vanaf maart 2003. Volgens hen zijn voorzieningen niet nodig, aangezien het bedrijf zo goed als gesaneerd is. Het dispuut maskeerde de sterke kwartaalresultaten die tijdens de vergadering werden uitgedeeld. Jean-Jacques Sioen zei dat de resultaten over het hele jaar in dezelfde lijn liggen. De aandeelhouders vonden het goed en verleenden unaniem kwijting. Op de beurs sloot Sioen 3,09 procent lager af op 9,11 euro. RDW

Pagina 11

Verborgen belang in Roltrans drukt resultaten Sioen

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud