Stemming Wall Street slaat om

(nieuwslijn) - De uitschuiver van de Dow Jones dinsdag zorgde ook op de Europese aandelenmarkten voor een ommekeer van de stemming. Daarbij kwamen nog de afbrokkelende obligatiekoersen en de tijdelijk zwakkere dollar. Londen, Frankfurt en Amsterdam hielden het verlies beperkt tot tussen 0,4 en 0,9 procent. Parijs dook evenwel 1,7 procent in het rood. Buitenlandse investeerders reageerden er erg negatief op het opschorten van de privatisering van Thomson, een beslissing die het aanzien van Frankrijk op de internationale financiële markten geenszins goed deed.

De beurs van NEW YORK stevende voor de tweede dag op rij af op een correctie. De Dow Jones zakte tot een dieptepunt van 6.367 punten, maar enkele computergestuurde kooporders konden het verlies tenslotte beperken tot 19,75 punten op 6.422,94. Oorzaak voor de rode cijfers zijn de dalende obligatiekoersen. Na de recordrace van de voorbije weken nam een aantal beleggers deze aarzeling te baat om hun winsten veilig te stellen. 'De markt is te snel te hoog gegaan', is de diagnose van een analist, 'Het is logisch dat beleggingsfondsen een pauze willen inlassen.' De kleinere aandelen presteerden opnieuw beter dan de dertig mastodonten van de Dow Jones. Dat heeft te maken met de dure dollar, die vooral de exportgerichte multinationals penaliseert.

De omslag van de stemming op Wall Street en de obligatiemarkt, gekoppeld aan een tijdelijke verzwakking van de dollar, drukten van bij opening de sfeer op de beursvloer van AMSTERDAM. Uiteindelijk bood de 630-grens voldoende weerstand, wat het verlies beperkte tot 5,56 punten op 630,81. Bijna een kwart van het AEX-verlies kwam op rekening van Koninklijke Olie, dat 5,90 gulden prijsgaf tot 288,60. De financiële aandelen blijven getrouw de evolutie van de obligatiekoersen schaduwen. Dit keer ging ABN AMRO 1,20 gulden lager tot 112,10, terwijl ING 0,80 gulden lager afsloot op 59,90. Chemiegroep Akzo Nobel ging na een overtuigende analistenbijeenkomst tegen de trend in 1,50 gulden hoger naar 233,50. Uitblinker was evenwel Hoogovens. Het staal- en aluminiumconcern kreeg een 2,40 gulden hoger slot mee op 69,70 na positieve berichtgeving over het aandeel in de Volkskrant. Hoogovens profiteert onder meer van het sterke pond sterling, wat de concurrentiepositie van British Steel verzwakt, en de aantrekkende aluminiumprijzen. Bovendien werd het aandeel door Merrill Lynch op de kooplijst geplaatst. Ten slotte werd gisteren ook duidelijk dat Hoogovens de enige overgebleven kandidaat is voor de joint venture met het Waalse staalbedrijf UGB.

Ook in FRANKFURT sloeg de stemming gisteren totaal om. De DAX30-index van de vloerhandel viel met 20,91 punten terug tot 2.866,07. Tijdens de schermenhandel herstelde de dollar evenwel, waardoor de Ibis DAX-index op 2.880,89 afrondde. Van de in de DAX30 opgenomen aandelen verloor Viag het meest terrein. De gediversifieerde nutsgroep liet 11,60 mark liggen tot 584,20. Schering schoot daarentegen 4,05 mark hoger tot 132,95. Handelaars wezen op geruchten over een fusie tussen Schering en het Franse Rhône-Poulenc. Aandelen Volkswagen zetten ook op deze slechte beursdag het technische herstel voort en verstevigden met 6 mark tot 598. Berichten dat er al maanden in het geheim aan een oplossing wordt gewerkt voor het geschil tussen GM en VW werden volgens handelaren niet echt serieus genomen.

In PARIJS mocht de CAC40-index de recordplannen tot nader order weer opbergen. De negatieve stemming op Wall Street en een uitgesproken negatieve reactie van buitenlandse investeerders op de opschorting van de privatisering van Thomson deden de index 40,46 punten lager tuimelen naar 2.308,65. Volgens handelaars kreeg de reputatie van Parijs als financiële markt een lelijke deuk door de Thomson-saga. Lagardère, dat zijn overname van de elektronica- en defensiegroep gedwarsboomd zag, tuimelde 11 Franse frank lager naar 145. Alcatel Alsthom profileert zich meteen weer als voornaamste overnamekandidaat voor Thomson. Dat zint beleggers helemaal niet, want de engineeringgroep liet 15,1 Franse frank liggen tot 460. Analisten hebben zo hun twijfels over de industriële logica van een samengaan van Alcatel en Thomson.

Ook LONDEN liet zich grotendeels leiden door het koersverloop op Wall Street, wat de FT100-index 16,10 punten lichter maakte tot 4.054,4. Het ongunstig advies van de Franse privatiseringscommissie over het Lagardère-bod op Thomson ging ook aan de noordelijke oevers van het Kanaal niet onopgemerkt voorbij. British Aerospace, dat deelde uitmaakt van het Lagardère-consortium, gaf 29 pence prijs tot 1.121,5. Carlton Communications liet ondanks resultaten in de lijn der verwachtingen 14 pence liggen tot 489,5.

Na vijf achtereenvolgende handelsdagen met verlies, sloot in TOKYO de Nikkei-index in een beweeglijke slothandel met een kleine winst van 29,35 punten op 20.630,56. Vooral de 'blue chips' lagen le dagen winstnemingen weer goed in de markt. De internationaal concurrende autoproducenten en de elektronicagroepen boekten koerswinst, terwijl evenals in New York de banksector in de hoek lag waar de klappen vielen. Vooral nieuwe macro-publicaties die aangaven dat de Japanse economie niet snel genoeg aantrekt, zetten de bankaandelen onder druk.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud