Advertentie

Suspens over benoeming EU-commissievoorzitter

(tijd) - De benoeming van de voorzitter van de Europese Commissie zorgde gisteren de hele dag voor suspens tijdens de top van EU-regeringsleiders in Brussel. De Belgische premier, Guy Verhofstadt, kreeg tijdens het beslissende diner van de EU-leiders forse tegenwind. Maar bij het ter perse gaan was er nog geen beslissing over wie de opvolger wordt van EU-commissievoorzitter Romano Prodi.

Verhofstadt begon gisteren aan de Europese top met een rondje handjes schudden bij zijn EU-collega's. Dat de Belgische premier kandidaat-voorzitter is van de Europese Commissie, was niet langer te negeren. Maar Verhofstadt bleef op tegenstand stoten. De Britse premier, Tony Blair, had woensdag al laten weten tegen Verhofstadt te zullen stemmen. Ook Italië en de nieuwe EU-lidstaten Polen, Letland, Litouwen en Tsjechië opperden de voorbije dagen voorbehoud tegen de aanduiding van de - in hun ogen - te federalistische Belg.

Volgens betrouwbare bronnen waren gisterenavond tijdens het diner zeven regeringsleiders tegen Verhofstadt gekant. Maar bij het ter perse gaan was er nog geen beslissing over de volgende commissievoorzitter. Er werd op gespeculeerd dat de beslissing mogelijk tot vandaag wordt uitgesteld. Ook werden er namen van andere mogelijke kandidaten genoemd, zoals van de Portugese premier, José Manuel Durao Barrosso en van de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Michel Barnier.

Eerder op de dag kreeg Verhofstadt van de grootste fractie in het Europees Parlement, de christen-democratische EVP, al een stevige waarschuwing. Fractieleider Hans-Gert Pöttering herhaalde dat hij en zijn partijgenoten niet van de liberaal willen weten. De EVP bood zelf een alternatief aan aan de EU-chefs: het EU-commissielid voor Buitenlandse Betrekkingen, Chris Patten. De Britse conservatief won het nadat de Luxemburgse premier, Jean-Claude Juncker, had afgehaakt voor de Europese job. Juncker is pas benoemd tot formateur in Luxemburg. Hij blijft er voorlopig bij zijn verkiezingsbelofte waar te zullen maken en dus in Luxemburg te blijven.

De Franse president, Jacques Chirac, maakte gisterenavond dadelijk brandhout van de kandidatuur van Patten, zonder die met naam te noemen. 'Het zou geen uiting van goed bestuur zijn iemand te benoemen uit een land dat geen deel uitmaakt van de eurozone of van de Schengenzone van vrij personenverkeer', zei hij. Tegelijk roemde Chirac de 'uitzonderlijke kwaliteiten' van Guy Verhofstadt.

Busquin

Intussen werd bekend dat het Belgische EU-commissielid, Philippe Busquin (PS), tot het einde van oktober lid van de Europese Commissie blijft. Busquin werd vorige zondag verkozen in het Europees Parlement. De PS is ook van plan Busquin voor te dragen voor een nieuw mandaat als Verhofstadt geen voorzitter in de EU-Commissie kan worden. Vandaag onderhandelen de EU-leiders verder over de Europese grondwet. Gisteren was er algemeen optimisme over de kans op een definitief akkoord vandaag. Toch blijven de laatste knelpunten te regelen. JL/KV

Pagina 5

· God en geld beheersen

debat EU-grondwet

· Britten zetten EU-grondwet volledig naar hun hand

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud