Tips bij het opensteken

Het opensteken van oesters is een lastige klus en vraagt wat oefening. Als je eenmaal de beweging in de vingers hebt, is het een koud kunstje.

Stap 1

Hou de oester met één hand vast in een dubbelgevouwen keukenhanddoek. De bolle kant ligt in de palm van je hand, de platte kant van de oester wijst naar boven. Het puntje van de oester (het scharnier) wijst naar je lichaam.

Stap 2

Er zijn twee mogelijkheden om de oester open te steken. Je kan het oestermes (of een mes met een stevige punt) in het scharnier steken en een forse draaibeweging maken.

Echte kenners wijzen erop dat het beter is het mes zachtjes tussen de twee schelphelften te duwen, ongeveer op één derde van de bovenkant van de oester. Daar zit de sluitspier die de helften samenhoudt. Zodra de spier is doorgesneden, springt de schelp als vanzelf open.

Het voordeel bij de tweede methode is dat je nauwelijks kracht hoeft te gebruiken.

Stap 3

Snijd de boven- en onderschelp langs de kier los van elkaar. Hou de oester goed recht om te voorkomen dat het vocht eruit loopt.

Stap 4

Verwijder de platte schelp en snijd de oesters in de bolle oesterschelpen los. Haal indien nodig het gruis weg.

Toch nog moeite met opensteken?

Leg de oesters in een stoommandje en laat ze ongeveer vier minuten stomen.

Je kan ook een vergiet boven een laagje water in een afgesloten pan hangen. De oesters gaan dan een stukje open en zijn makkelijk open te steken. De gestoomde oesters zijn ideaal om te gratineren.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud