Advertentie

Tony Blair ligt steeds zwaarder onder vuur

(tijd) - In het Verenigd Koninkrijk weerklinkt steeds luider de roep voor een vroegtijdig ontslag van premier Tony Blair of op zijn minst een grondige herschikking van de regering. Drie ministers en Blair zelf liggen onder vuur. De affaires dreigen Labour bij de gemeenteraadsverkiezingen van 4 mei zuur op te breken.

De krant Daily Mirror publiceerde gisteren zes bladzijden over de buitenechtelijke relatie van de 67-jarige vice-premier John Prescott met zijn 42-jarige secretaresse, Tracey Temple. De relatie startte rond Kerstmis 2002 en eindigde twee jaar later. De Mirror lardeerde zijn verhaal met pikante foto's van Prescott en Temple.

Prescott, al 45 jaar gehuwd met Pauline, gaf de affaire in een communiqué meteen toe, maar riep de pers op hem en zijn vrouw met rust te laten. Blair zei het vertrouwen in zijn vice-premier te behouden en onderstreepte dat het om een 'privé-kwestie' gaat.

Prescott is berucht voor zijn grote hang naar luxe. Zijn bijnaam luidt Two Jags, naar de twee Jaguar-auto's die hij ooit bezat. Prescott is de verbindingsman tussen Blair en de linkervleugel van Labour die het vaak moeilijk heeft met Blairs weinig linkse beleid.

Dinsdag kwam de minister van Binnenlandse Zaken, Charles Clarke, in opspraak. De voorbije zeven jaar werden 1.023 buitenlandse gevangenen na het uitzitten van hun straf door Binnenlandse Zaken niet uitgewezen. Het gaat onder meer om drie moordenaars, negen verkrachters en zes pedofielen. Van circa 900 vrijgelaten buitenlanders weet Binnenlandse Zaken zelfs niet waar ze zitten.

De Conservatieve en Liberaal-Democratische oppositie verwijten Clarke 'incompetentie' en eisen zijn ontslag omdat hij de openbare veiligheid in gevaar heeft gebracht. Clarke is bereid op te stappen als Blair dat wil. Maar de premier behoudt voorlopig zijn 'volle vertrouwen' in de minister.

Berlusconi

De voorbije weken lag de minister van Cultuur, Tessa Jowell, onder vuur. Zij zag haar financiën doorgelicht nadat bekend was geraakt dat haar echtgenoot een van de advocaten is van de Italiaanse premier, Silvio Berlusconi, tegen wie meerdere onderzoeken wegens corruptie lopen. De oppositie verwijt Jowell belangenvermenging.

Blair zelf staat onder druk door de problemen bij de NHS, de nationale gezondheidsdienst en zijn troetelkind. Om de eindjes financieel aan elkaar te knopen, hebben ziekenhuizen 7.000 ontslagen aangekondigd. Duizenden andere banen staan op de tocht.

Blair en zijn partij Labour zijn ook in opspraak gekomen door de toekenningen van adellijke titels en onderscheidingen in ruil voor leningen voor Labour en giften voor een prestigieus onderwijsproject van Blair. Dat druist in tegen een wet uit 1925.

De affaires kunnen Labour zuur opbreken wanneer op 4 mei in grote delen van het Verenigd Koninkrijk 4.360 gemeenteraadsleden worden gekozen. De kans is reëel dat Labour 200 tot 400 zitjes verliest. De peilingen zijn Labour weinig gunstig gezind. Nog slechts 32 procent van de Britten zegt op Labour te zullen stemmen, het kleinste aantal sinds 1987 en 5 procentpunt minder dan een maand geleden.

Als Labour op 4 mei een afstraffing krijgt, zal de roep naar een vervroegd ontslag van Blair of een ingrijpende herschikking van de regering toenemen. Na negen jaar zit er sleet op de formule Blair. De minister van Financiën, Gordon Brown, loopt zich al geruime tijd warm om de fakkel over te nemen.

Carl PANSAERTS

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud