Topvier op Groot Dictee is Vlaming

(belga/anp) - Elsie Ribbens, een Vlaamse uit Zingem, heeft gisterenavond de zestiende editie gewonnen van het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Ribbens, van beroep een ondertitelaar, maakte slechts vier fouten. Van de prominenten was StuBru-presentator Wim Oosterlinck de beste. De radioman maakte 20 fouten.

De tweede, derde en vierde plaats waren ook weggelegd voor Vlaamse deelnemers: een vrouw uit Oostende maakte acht fouten, een vrouw uit Mariakerke negen en een man uit Veurne 13 fouten. Op de vijfde plaats eindigde een Nederlandse vrouw, die veertien fouten maakte.

De tekst, met de titel 'Thuis voor de buis', was gemaakt door schrijver en Jiskefet-acteur Herman Koch en werd algemeen als zeer pittig beschouwd. Dat bleek ook uit het aantal fouten: werden er vorig jaar door de deelnemers in de zaal van de Nederlandse Eerste Kamer nog gemiddeld 25 fouten gemaakt, dit jaar lag dat aantal op 33. Voor aanvang van het dictee had Belgiƫ acht keer gewonnen, tegenover zeven Nederlandse overwinningen.

Beste prominente Nederlander was Dictee-crack Bart Chabot. Hij maakte 26 fouten en moest in het klassement de Vlaamse schrijfster Saskia de Coster voor zich dulden. De schrijfster van colums, scenario's en het boek 'Jeuk' behaalde de tweede plaats, na Oosterlinck.

De 11-jarige Dennis Geleyn uit Kieldrecht won eerder de tweede editie van het Groot Kinderdictee der Nederlandse Taal. Het dictee was naar verluidt nog moeilijker dan vorig jaar en dat vertaalde zich in het aantal fouten. Vorig jaar maakten de Nederlandse en Vlaamse kinderen 607 fouten, dit jaar maar liefst 1.207.

Dennis Geleyn maakte vijf fouten. De 11-jarige Jasper Van Loy uit Westerlo maakte acht fouten en strandde op de tweede plaats. Jules Arts uit Nederland haalde de derde plaats met 10 fouten.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud