Trimetal stelt "Colour Computer Integrated System' (CCIS) voor

BRUSSEL (tijd) - De Belgische verffabrikant Trimetal Paint, gevestigd in het Brabantse Machelen, heeft een nieuw instrument ontwikkeld waardoor elke konsument moeiteloos de verf kan laten aanmaken die het best past bij zijn interieur. Het zogenaamde Colour Computer Integrated System (CCIS) wordt aangekondigd als een grote doorbraak in de "verfwereld' en is, aldus direkteur-generaal Etienne Baeyens, "het resultaat van zowat 15 jaar zoeken, tasten en testen'.

Het systeem, dat een kombinatie is van een spektrofotometer, een computer en een soort van verdeelautomaat, berekent op basis van staaltjes stof, behangpapier of tapijt de juiste formule om een gewenste verftint samen te stellen. Op minder dan vijf minuten levert het toestel de bestelling af.

Klassiek kan de konsument een verf kiezen op basis van kleurenkaarten. Trimetal paste echter sinds geruime tijd een "meer geperfektioneerd systeem' toe waarbij de klant kon selekteren uit zo'n duizend verschillende tinten. De formules daarvoor werden opgeslagen in de computer van een kleurenmengmachine, zodat er een soort van kleurenrepertorium ontstond. Trimetal wilde echter nog verdergaan en rustte het bestaande systeem, Trimix, uit met een spektrofotometer. Het nieuwe toestel werd CCIS gedoopt.

Een spektrofotometer is een soort van laserstraal die de optische gegevens van een bepaald staal (tenminste 15 op 15 millimeter groot) leest. Het toestel voert geen berekeningen uit maar meet wel precies hoeveel rood, geel of blauw (de drie basiskleuren) er in een bepaalde kleurschakering zit. De zo vergaarde informatie wordt doorgeseind naar een IBM-computer, die de te gebruiken grondkleur en de optimale kleurenkombinatie aangeeft. Een dispenser of verdeelautomaat voegt de gewenste kleurstoffen bij de grondkleur. Het eindprodukt wordt gemaakt door een verfmengmachine.

Minder voorraad

Het CCIS kan bijna alle mogelijke tinten samenstellen die in de wereld van de binnenhuisdekoratie bestaan, aldus Trimetal. "Tot op heden was het bijna onmogelijk om precies die tint te vinden die perfekt past bij een bepaald stofje, behangpapier of tapijt. Een bijkomend groot voordeel van het systeem is dat de verfhandelaar niet langer een kleurengamma hoeft in te slaan waarvan hij 80 procent slecht of zelden verkoopt en waarin de konsument nagenoeg nooit vindt wat hij zoekt'. Volgens Trimetal zullen binnen één jaar zo'n 70 groothandelaars in ons land de CCIS-service kunnen aanbieden. Die hoeven dan alleen nog 16 kleurstoffen en de basisverfkwaliteiten in huis te hebben. Zelfs een kleine verfhandel zou dankzij de nieuwe machine ongeveer vijf ton verf per dag kunnen produceren. Het eerste apparaat wordt in België op 5 december eerstkomend geplaatst. De totale kostprijs van één CCIS-installatie zou rond de één miljoen frank schommelen.

Volgens Jacques Franssens, marketingdirekteur van Trimetal, zal de omzet aanvankelijk slechts geleidelijk stijgen door de lancering van de nieuwe dienstverlening. Hij schat de omzet van de hele groep op 3,6 tot 3,7 miljard frank in 1989. De groep, die werk biedt aan ruim 700 mensen (waarvan 470 in België), produceert dagelijks gemiddeld 125.000 kilogram verf. Momenteel werden er reeds zo'n 50 CCIS- systemen verkocht, niet alleen in België maar ook in Frankrijk, Nederland en Italië, markten waar Trimetal eigen filialen bezit.

Trimetal heeft zijn fabrikage gespecializeerd per land. Ieder filiaal maakt eigenlijk de verven die ze in eigen land nodig hebben, aldus Franssens, die daarmee verwijst naar de sterk verschillende "smaken' en gewoonten op verfgebied. De fabriek in Machelen zou meer dan de helft van haar produktie uitvoeren, uit de buitenlandse dochters wordt slechts vijf tot zes procent van de produktie geïmporteerd.

De marketingdirekteur sluit niet uit dat konkurrerende fabrikanten "binnen twee jaar of zelfs vlugger' met een gelijkaardig systeem op de markt komen. Met name de Nederlandse rivalen zouden daarvoor de nodige ervaring in huis hebben. In Frankrijk zou iets vergelijkbaars reeds ontwikkeld zijn, een systeem dat echter niet afgerekend heeft met het metamerie-fenomeen. Dat is het verschijnsel dat twee kleuren die identiek zijn bij een bepaalde belichting niet noodzakelijk identiek blijven bij een andere belichting. Een probleem dat Trimetal oploste door de spektrofotometer die van een groot aantal filters (minstens 16) voorzien is.DB

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud