Advertentie
Advertentie

Uitbesteden of niet?

Bedrijfsrestaurants worden doorgaans op twee manieren uitgebaat. De onderneming runt de keuken in eigen beheer of besteedt de activiteiten uit aan een cateringbedrijf. In ons land wordt de overgrote meerderheid van bedrijfsrestaurants, ongeveer 75 procent, in eigen beheer uitgebaat. 'Dat is historisch gegroeid', zegt Hilde Eygemans, communicatiemanager bij Sodexho Food and Management Services. 'Dertig jaar geleden richtten bedrijven een eigen keuken in als extra voordeel voor de werknemers. In de loop van de jaren zijn bedrijven zich steeds meer gaan concentreren op de kernactiviteiten en besteden de catering uit.' Het zijn vooral bedrijven met meer dan 100 werknemers die de cateringactiviteiten uitbesteden. Grote spelers als Sodexho, Aramark en Eurest, dochter van de Britse Compass Group, hebben in deze nichemarkt een marktaandeel van 80 procent. Bij Procter & Gamble worden dagelijks 1.200 maaltijden opgediend. 'We besteden de catering uit, omdat keukenactiviteiten niet tot onze core business behoren', zegt Katrien van Lierde, public relations Procter & Gamble Belgie. 'Door het schaaleffect kunnen we ook correcte prijzen bedingen bij de cateraar.' Bij het IT-bedrijf EDS is een gelijkaardig geluid te horen. 'Alles wat niet tot onze kernactiviteiten behoort, besteden we uit', zegt communicatiemanager Johan Kerckhoven. 'We besteden daarom niet alleen de catering uit, maar bijvoorbeeld ook het hele conciergegebeuren.' MDV