Varkenspest woekert voort

WINGENE (belga) - Er zijn opnieuw twee haarden van varkenspest ontdekt in Wingene. De aangetaste bedrijven liggen in de buurt van de drie familiale bedrijven die eind vorige week door varkenspest werden aan getast. Hoeveel dieren er zullen moeten worden afgemaakt is nog niet bekend. Er werd een onderzoek naar de oorzaak van de nieuwe besmetting ingesteld.

Voordien was de schutkring versoepeld. De veterinaire diensten hadden dat gedaan voor varkenskwekers met gezonde dieren. Omdat gezonde en slachtrijpe varkens niet in de hokken kunnen blijven en er ruimteproblemen ontstaan door de aangroei van de biggenpopulatie werd vervoer van varkens in de schutkring toch toegelaten onder een aantal voorwaarden. De dieren mogen rechtstreeks naar het slachthuis van Ardooie maar dan alleen met een geschreven machtiging van een dierenarts die vooraf de varkens onderzoekt en een getuigenis opstelt. De slachtvarkens mogen ook enkel worden vervoerd onder verzegeling van de vrachtwagen. Na de slachting moet het varkensvlees bovendien gemerkt worden en voor het verlaten van het slachthuis moet de vrachtwagen daarenboven volledig worden ontsmet.

Er werd ook even gevreesd dat de varkenspest nu ook naar het Oostvlaamse Aalter zou overgewaaid zijn maar de uitslag van de labo- analyse bleek negatief.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud