Vermogensbeheerders voorspellen wereldwijde beursklim van 7,6 procent

(tijd) - Alle aandelenmarkten ter wereld halen in 2006 tezamen een return van 7,6 procent. Dat is de gemiddelde voorspelling van 157 vermogensbeheerders over de hele wereld.

Het consultingbureau Mercer publiceerde zijn 'Fearless Forecast', een grootscheepse enquête waarbij de grootste vermogensbeheerders hun beursvoorspellingen mogen geven. De ondervraagden zijn veeleer voorzichtig voor 2006. De verwachte return van 7,6 procent is lager dan het wereldrendement van 9,5 procent in 2005 en veel lager dan het jaargemiddelde van 19,3 procent over de voorbije drie jaar. Voor Europese aandelen mikken de grote beleggers op een return van 7,8 procent. Dat is dus in lijn met het wereldgemiddelde. Wall Street zou 7,5 procent aandikken.

Vooral voor de groeimarkten zijn de vooruitzichten versomberd. Na een spectaculaire gemiddelde opbrengst van 34 procent in 2005, komt er dit jaar volgens de gemiddelde verwachting nog 9,0 procent bij. Voor de obligatiemarkten gaat men uit van een wereldwijde mediaanopbrengst van 4 procent.

De ondervraagden voorspellen voorts een groei van het reële wereld-BBP (bruto binnenlands product) met 3,1 procent. De inflatie blijft ongeveer op het niveau van 2005.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud