Advertentie

Verzet tegen Braziliaans privatizeringsprogramma

BRASILIA (reuter) - De Braziliaanse regering heeft de 11 leden aangeduid van het komitee, dat de supervisie zal hebben over het 7 miljard dollar-privatizeringsprogramma. Voorts werd een onderdeel van het programma, de verkoop van privatizeringscertifikaten, met één maand uitgesteld. Ondertussen braken ook stakingen uit van arbeiders, die hogere lonen willen afdwingen ter kompensatie van de hoge inflatie.

De samenstelling van het komitee moet nog worden goedgekeurd door het Braziliaanse Kongres. Voorzitter wordt waarschijnlijk Eduardo Modiano, president van de Notional Bank of Economic and Social Development (BNDES).

De regering kondigde gisteren dinsdag aan dat de verkoop van privatizeringscertifikaten met één maand zal worden uitgesteld. Reden hiervoor is het verzet van de banken, makelaars, verzekeraars en pensioenfondsen, die verplicht zijn zich deze certifikaten aan te schaffen. De certifikaten kunnen gebruikt worden op de veilingen, waarop de te privatizeren bedrijven te koop zullen worden aangeboden.

Vooral de makelaars verzetten zich. Hun aktiviteit is aanzienlijk teruggevallen sinds de introduktie op 16 maart van het soberheidsprogramma. Dit programma werd opgestart om de hoge inflatie terug te drijven.

Drakonisch

Het ging hier werkelijk om drakonische maatregelen. Een groot deel van de spaartegoeden op Braziliaanse banken werd bevroren ten einde de geldomloop te beperken. Het programma kende volgens de overheid wel enig sukses, maar volgens een studie van de universiteit van Sao Paulo bedroeg de inflatie in mei 8,53 opnieuw procent, tegenover 3,29 procent in april. De officiële autoriteiten hebben zich tot nu toe muisstil gehouden over de hoogte van de inflatie en publiceren geen officiële inflatiecijfers, uit vrees dat de cijfers door werknemers worden aangegrepen om loonsverhogingen te eisen.

Tevergeefs, want maandag zijn meer dan 140.000 werknemers in de metaalindustrie in het belangrijkste industriegebied van Brazilie, San Pablo, in staking gegaan. De stakers in Santo Andre, één van de steden in het gebied, eisen een loonsverhoging van 166 procent om de achteruitgang van hun inkomen als gevolg van de inflatie van maart en april te korrigeren. De estafettestaking is door de Centrale Arbeidersunie (CUT) georganizeerd, waarbij om de beurt de bedrijven voor een paar dagen worden lamgelegd. De salarisverhoging van 11,42 procent die door de werkgeversorganisatie (FIESP) werd geboden, is door de werknemers van de hand gewezen.

Ambtenaren

Brazilië heeft echter nog andere katten te geselen. De aangekondigde drastische afslanking van het ambtenarenapparaat dreigt op een fiasko uit te lopen. De operatie verloopt uiterst moeizaam en nu al is duidelijk dat de gestelde doelen zeker niet binnen de daarvoor afgesproken termijn gehaald zullen worden. President Fernando Collor de Mello kondigde begin mei aan 360.000 werknemers in overheidsdienst op straat te willen zetten, waarmee het ambtenarenapparaat met een kwart verminderd zou worden. De afslanking is nodig om het overheidstekort en daarmee de inflatie terug te brengen.

De regering stuit in haar plannen echter op heftig verzet onder ambtenaren en leden van het Braziliaanse Kongres. Bovendien is er veel kritiek op de onduidelijkheid rond de criteria die bepalen welke mensen wel en welke niet ontslagen zullen worden. Senator José Ignacio Ferreira zei maandag dat hij ervan uitgaat dat het uiteindelijke saldo ontslagen in de buurt van de 75.000 zal liggen. Tot nu toe zijn er nog maar weinig mensen daadwerkelijk ontslagen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud