Advertentie

'Vitaliteit toevoegen aan het leven is onze bedrijfsmissie

(tijd) - Yves Verschueren is de voorzitter van Unilever België. Met merken als Becel, Bertolli, Knorr, Bifi, Effi, Calvé, Iglo, Lipton en Ola maakt voeding zowat 85 procent uit van het omzetcijfer van Unilever. Van de gezondheidstrend heeft Verschueren een persoonlijk credo gemaakt. Maar dat sluit niet uit dat hij af en toe een toprestaurant binnenstapt.

'Vitaliteit toevoegen aan het leven is onze bedrijfsmissie. Gezonde voeding is een kernpunt geworden in onze bedrijfscultuur. Die trend is natuurlijk multinationaal, maar lokale voedingsgewoonten blijven belangrijk. Dat wij Belgen bijvoorbeeld vlees heel snel en heet bakken, eist een specifieke samenstelling van bakboter. Een ander eenvoudig voorbeeld is de tomatensoep met balletjes. Elders kunnen we proberen om dat te introduceren, maar het zal nooit een icoon worden zoals hier.'

'Gezondheid mag dan een tendens zijn, er is nog een lange weg te gaan. We hebben onze bourgondische traditie nog lang niet verlaten. Hart- en vaatziekten en obesitas zijn verre van overwonnen. De voedingsindustrie heeft daar een rol in te spelen, vind ik. Becel is de afgelopen 15 jaar enorm gegroeid, Bertolli is recenter. Maar al bij al wijzigt een mentaliteit langzaam. Ook 'convenience' is een trend: mensen willen eenvoudige, makkelijke bereidingen. Van de bekommernis om gezondheid heb ik ook een persoonlijk credo gemaakt. Thuis eten we veel groenten en fruit. Van oorsprong ben ik een Mechelaar, en in deze periode van het jaar eet ik met veel smaak onze verse asperges. Ook aardbeien staan nu op het menu.'

'Ik had het geluk als marketing- en verkoopsdirecteur in Zwitserland, Italië en Afrika te wonen en heb geleerd lokale keukens te waarderen. Italië is een culinair paradijs, met oog voor de puurheid van groenten, vruchten en vlees, zonder veel sauzen en toebereidingen. Ook de Zwitserse gastronomie kan erg verfijnd zijn. Ik heb er leren houden van röstigerechten en lokale kazen zoals Vacherin Mont d'Or, Tilsiter, en Fromage des Haudères voor raclettebereidingen. In Zimbabwe is er een grote maïsproductie waaruit even eenvoudige als smakelijke stoofpotjes voortvloeien. Ook met tarwe, rijst en tomaten wordt er goed gekookt. En de intensieve Zimbabwaanse veeteelt levert rundvlees van heel goede kwaliteit.'

Zoniënwoud

'Restaurantbezoek blijft beperkt. Als voedingsbedrijf houdt Unilever vast aan een eigen kwaliteitskeuken voor alle medewerkers, onder leiding van onze kok Paul Marginet. We hebben ook private lunchrooms voor gasten. Dat kunnen er twee of drie zijn, maar ook 25. We serveren hun dikwijls lekkere visgerechten of kreeft, en wild tijdens de wintermaanden. Tafelen geeft een positieve stemming en schept opportuniteiten bij het zakendoen, dat is zeker.'

'Voor ontmoetingen met beroepsverenigingen of internationaal bezoek ga ik natuurlijk af en toe op restaurant. Een goede zeetong en oesters scoren hoog op mijn lijstje van favorieten. L'Ecailler du Palais Royal heeft een unieke atmosfeer en biedt goede visgerechten met onder meer oesters, tong en kabeljauw. Op het terras van Le Chalet de la Foret aan het Zoniënwoud is het 's zomers heerlijk zitten. Daar ga ik al een paar jaar. De keuken is uitstekend, de bediening vriendelijk en het kader elegant en modern. En er is een goede parkeergelegenheid. Af en toe eet ik in La Maison du Cygne, prachtig gelegen aan de Grote Markt in Brussel en met opnieuw een kwalitatieve keuken en service. Comme Chez Soi blijft een hoogtepunt. Je proeft de kwaliteit, de ingrediënten zoals ze zijn, met hun specifieke smaak. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar is het tegenwoordig niet.'

'Toen we nog geen kinderen hadden, trokken mijn partner en ik vaker een avond uit om eens naar een sterrenrestaurant te gaan. We waren ooit in L'Auberge de l'Ill in Illhaeusern, een van de beste restaurants in de Elzas, het beste van Frankrijk werd op een bepaald moment gezegd. Ik at er formidabele ganzenlever en visgerechten. Naast een sublieme keuken en kader krijg je er ook goede aanbevelingen voor de wijn. Je voelt dat alles perfect op elkaar is afgestemd.'

Bert VOET

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud