Advertentie

Vlaamse politici geloven niet in communautaire stop

(tijd) - De oproep van PS-voorzitter Elio Di Rupo om na de communautaire onderhandelingen over Brussel-Halle-Vilvoorde een communautaire stop van vijf tot tien jaar te respecteren, vond gisteren aan Vlaamse zijde weinig bijval.

PS-voorzitter Di Rupo wil nog hoogstens twee weken aan een akkoord over Brussel-Halle-Vilvoorde werken. Als er een vergelijk wordt bereikt, wil Di Rupo dat er de volgende vijf tot tien jaar niet meer over communautaire kwesties wordt gesproken. Gisteren werd die oproep voor een 'communautaire stop' aan Vlaamse kant als weinig realistisch afgedaan.

De federale staatssecretaris Els Van Weert (Spirit) wees erop dat je zo geen afspraken kunt maken, als je dat al zou willen. 'Het moet bespreekbaar zijn als er verdere stappen in de staatshervorming nodig zijn', merkte ze op. Ze benadrukte dat Spirit staatshervormingen nodig acht om tot een beter bestuur te komen.

Volgens federaal vice-premier Patrick Dewael (VLD) is de staatshervorming een 'evolutief proces'. 'Een communautaire stop is kunstmatig', zei hij. Dewael voegde er nog aan toe dat communautaire onderhandelingen niet altijd neer hoeven te komen op een communautaire strijd van Vlamingen versus Franstaligen.

Federaal vice-premier Johan Vande Lanotte (sp.a) gaf op zijn beurt mee dat er al vaak gezegd is dat er een rustpauze in de staatshervorming moet komen. 'Dat bleek dan vaak de aankondiging voor een nieuwe staatshervorming te zijn', merkte hij op.

Een communautaire stop kan volgens Vande Lanotte niet. 'En als we het al zouden beloven, dan zouden ze ons toch niet geloven.'

Federaal vice-premier Didier Reynders, die ook voorzitter is van de Mouvement Réformateur (MR), reageerde eveneens lauw. Hij noemde de oproep tot een communautaire stop wel een goed idee, maar voegde eraan toe dat de Franstaligen daar niet alleen over beslissen.

Vanuit de Vlaamse regering reageerde de N-VA, de kartelpartner van CD&V, het felst. 'Onaanvaardbaar', noemde N-VA-voorzitter Bart De Wever het in een mededeling. Di Rupo moet zijn eigen regeerakkoord nog eens lezen, zei De Wever. In het federale regeerakkoord wordt in de oprichting van een Forum voorzien om een nieuwe staatshervorming voor te bereiden. Ook Vlaams minister-president Yves Leterme (CD&V) wees daarop. Als de Vlaamse meerderheidspartijen op federaal vlak ingaan op de eis van Di Rupo, dan zouden ze meteen ook het Vlaams regeerakkoord opgeven, argumenteerde de N-VA nog. WVDV

Pagina 14:Commentaar

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud