Advertentie
Advertentie

Wat is er misgegaan?

Professor emeritus Bernard Lewis van Princeton, heeft in de loop der jaren een reputatie van islamkenner opgebouwd. Maar Lewis blijft Amerikaan. Het Midden-Oosten is voor hem een zaak van Europa. De Amerikaanse oliebelangen aan de Golf lijken voor hem nauwelijks te bestaan. Lewis is vooral gespecialiseerd in de vroege geschiedenis van de islam. Hij maakt keurig het onderscheid tussen Arabieren, Perzen, Turken en Mongolen, die hij allen over de kam islamieten scheert. Soms wil hij ook wel eens Turken en Arabieren door elkaar haspelen. Lewis ziet maar twee grote tegenstellingen: de christelijke en de islamitische wereld. Voor een professor uit Princeton is dat een nogal simplistische visie. Van veralgemeningen is Lewis evenmin bang, lees zijn definities van socialisme en nationalisme. Toch is hij optimistisch wat het Midden-Oosten betreft: hij gelooft dat de zelfkritiek groeit. Na de vraag Wie heeft ons dit aangedaan? wordt nu ook meer en meer de vraag gesteld Wat hebben we verkeerd gedaan en hoe maken we dat weer goed? In elk geval moet uit dit boek blijken dat de VS geen enkele schuld treft. Dat is dus een politieke stellingname. Het boek is dan ook aanzienlijk gekleurder dan zijn standaardwerk Het Midden-Oosten, 2000 jaar culturele en politieke geschiedenis uit 1996.Bernard Lewis - Wat is er misgegaan? De betrekkingen tussen het Westen en het Midden-Oosten - 2002, Amsterdam/ Antwerpen, De Arbeiderspers, 204 blz., 17,95 euro, ISBN 90-295-2811-7.De heksenketelNog eens een boek over de covens en de craft, de lente-equinox en de magische werking van het pentagram? Ja dus, maar nu afgewisseld met meer alledaagse ingrediënten als de mixer en de magnetron. Het gaat letterlijk over de heksenketel en wat we daarin kunnen toebereiden. Spontaan zou je denken dat de ingrediënten van de heksenkeuken bestaan uit kruidenpap, vleermuizen- en paddenvocht, geplette insecten en een snuifje zwavel. Niets blijkt minder waar te zijn. Sommige van de hier opgesomde recepten, zien er zelfs eetbaar uit. Neem nu de esbatkoekjes. Dat zijn versnaperingen die worden opgediend bij voorkeur bij volle maan en in volle natuur. De ingrediënten stemmen niet tot ongerustheid: 50 g. boter, 1 el honing, 1 eierdooier, 75 g. tarwebloem, 25 g. gemalen hazelnoten of amandelen, een flinke snuif gemalen kaneel, geraspte nootmuskaat en een paar druppels vanille-essence. Ziet er dat onschuldig uit of niet? En lekker!Er staan toch ook wel wat rare recepten in. Zo voor concentratie en studie, ten behoeve van met name schrijvers. Men neme twee delen rozemarijn, twee delen basilicum, een deel karwijzaad en een grapefruitschil gedroogd zonder pit. Hiermee bereidt men echter geen smakelijk soepje. Welnee, stop de ingrediënten in een donkerblauw lapje, dichtgebonden met paars koord, en hang het boven de werktafel van de betrokkene. Overigens hoef je geen praktiserende heks te zijn om de recepten en vaardigheden te gebruiken die in dit boek staan opgesomd.Kate West - De Heksenketel/ Klassieke formules en recepten voor moderne heksen - 2002, Amsterdam/Antwerpen,Archipel (De Arbeiderspers), 192 blz.,16,95 euro, ISBN 90-6305-057-7.