Weer uitstel vanbetaling voor Eurodisney

(tijd) - Het attractiepark Eurodisney heeft voor de tweede keer uitstel gekregen om zijn betalingsverplichtingen te voldoen. Tot 30 juni heeft het noodlijdende concern de tijd om een oplossing te vinden voor de schuldenberg van 2,4 miljard euro. Het moederconcern, The Walt Disney Company, pompt waarschijnlijk ruim 100 miljoen dollar in zijn kwakkelende Franse dochter.

van onze correspondentin Parijs

Eurodisney had aan het moederconcern en aan zijn huisbankiers CDC, Crédit Agricole en BNP Paribas meegedeeld dat het nogmaals een periode van betalingsuitstel nodig had omdat het niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. De banken stemden daar volgens Eurodisney vrijdagmorgen mee in. De teruglopende bezoekersaantallen veroorzaken een steeds groter verlies, dat vervolgens weer tot een nog grotere schuldenberg van inmiddels 2,45 miljard euro heeft geleid.

De directie van de Franse dochtermaatschappij van het Amerikaanse The Walt Disney Company (TWDC) heeft een noodplan opgesteld dat voorziet in een kapitaalverhoging van 250 miljoen euro. Die zou voor bijna de helft worden gefinancierd door TWDC, dat 39,1 procent van de aandelen Eurodisney in handen heeft. De bankiers lijken echter weinig zin te hebben om nog maar eens tientallen miljoenen in het zwalpende Eurodisney te stoppen. Bij de bankiers heerst ook de overtuiging dat het reddingsplan bij lange na niet toereikend is om een gezonde financiële toekomst voor het attractiepark ten oosten van Parijs te garanderen.

Hoewel Eurodisney met 12,4 miljoen bezoekers per jaar veruit de grootste toeristische attractie van Europa is, blijkt de financiële exploitatie ervan op grote problemen te stuiten. Onder meer door de dure euro, de crisis in de toerisme-industrie en de laagconjunctuur gaat het aantal bezoekers achteruit. In het boekjaar 2002-2003 liep het bezoekersaantal met ruim 5 procent terug en verdubbelde het verlies bijna tot 56 miljoen euro. Hoewel gedelegeerd bestuurder André Lacroix rekent op een omzetgroei van gemiddeld 4 procent per jaar, daalde de omzet in het op 30 september geëindigde boekjaar 2002-2003 met 2,1 procent tot 1,05 miljard euro.

Tweede park

Analisten hebben vooral veel kritiek op het tweede attractiepark Walt Disney Studios, dat Eurodisney naast het eerste Disneyland Park bouwde. Het zou te weinig spectaculaire en nieuwe attracties hebben en veel te zwaar leunen op gelijksoortige parkformules in de Verenigde Staten.

Verder groeit de twijfel of Eurodisney überhaupt wel winstgevend te exploiteren is. De bezettingsgraad van de hotels die bij het park horen is met meer dan 85 procent al zeer hoog. De opbrengsten uit de hotelovernachtingen zijn goed voor ongeveer de helft van de omzet van Eurodisney. BaK

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud