Wine & Dine

Eten en drinken met stijl is ook in Groot-Brittannië uitgegroeid tot een trend. En een stad als Cardiff wil nadrukkelijk mee zijn met het moderne leven. Een hooggeprezen restaurant met de naam Le Dôme wijst naar de Franse gastronomie, terwijl andere restaurants met hun fusion kitchen westerse en oosterse invloeden combineren. Typisch Welshe gerechten zijn de vele kazen en het wel erg exotisch aandoende laverbread, zeewier dat goed afsmaakt bij eieren of spek. Een delicatesse voor wie houdt van de zilte smaak van de zee. En gezond ook.Een recentere Welshe tongstreling is de wijn. Hoewel, in de Romeinse tijd zou hier al wijn verbouwd zijn, een hobby die de markies van Bute, die Welshe weldoener, er tussen al zijn andere activiteiten ook nog bijnam. Echt moderne wijnbouw kwam er pas in de jaren tachtig op gang. Het wijndomein Llanech Vineyard even buiten Cardiff heeft het meeste renommée. Maar wij gaan wel onze eigen weg en houden ons niet aan de strikte normen van de Franse appellation controlée, zegt wijnboer Peter Andrews terwijl hij ons laat proeven van zijn méthode champenoise en zijn wijnen van het label Cariad (Welsh voor geliefde). Zo werken wij met nieuwe druivenvariëteiten die sneller rijpen dan gewoonlijk, geen luxe in dit milde maar niet zo zonnige klimaat. Bovendien doen we aan cool climate viticulture door de druiven hoog en droog boven de grond te kweken. De wind droogt de druiven sneller en ze hebben geen last van vrieskou aan de grond. En zo hebben onze wijnen genoeg street credibility om in de duurdere restaurants van Cardiff op de wijnlijst te staan.Peter Andrews startte zijn wijndomein als een hobby, maar nu geldt zijn wijngaard als een magneet voor verblijfstoerisme: We hebben van die hobby een living gemaakt door stevig te diversifiëren. We organiseren proeverijen en hebben de oude stallen en een deel van de boerderij ingericht als gastenkamers. En dat trekt zowel toeristen op rondreis aan als de zakenman die graag de drukte van Cardiff city ontvlucht.