Nergens zonder weg in Oedelem

Nergens zonder weg in Oedelem.

Verdwalend in eigen land kijkt Rik Van Puymbroeck deze zomer naar wat verwondert en soms overdondert.

OEDELEM. De tijdlijn moet eenvoudig zijn. Eerst was de boerderij, later kwam de elektriciteit en dan de graffiti. Het Kapellenhof heet de boerderij, dat komt door een kleine kapel, netjes buiten dit kader, die heel eenvoudig vraagt: 'Zet hier geen voet of zegt Maria wees gegroet.' Andere boerderijen in deze straat heten Industriehof, Ter Pikkel en Hof ter Magdalenen.

O neen, de tijd bleef hier niet stilstaan, haal dat cliché niet boven. Overal hangen witte vlaggen met daarop #vanbrnm, een actie, lezen we, van de lokale afdeling van UNIZO 'als teken van solidariteit en samenhorigheid'. De hashtag heeft de wereld veroverd en dat opschrift toont wat niet meer bewezen moet worden. De wereld is groter dan Twitter, groter dan de Brusselse bubbel, ook Oedelem ligt erin.

Ergens in de tijdlijn past deze jongen. Onlangs ging hij naar de kapper en wie weet wat er in de boodschappentas van LU zit. Wie weet wat hij denkt over Antifa en extreemrechts. Elders hangt een affiche: 'Denk niet links, denk niet rechts, denk na.' Dag jongen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie