Crash in China schokt beurzen

-- (tijd) - Een maatregel van de Chinese regering om de verhitte beurs af te koelen ontketende gisteren een wereldwijde verkoopgolf. De Bel20 kende zijn grootste terugval sinds mei, op Wall Street slikte de Dow Jones zijn grootste eendagsverlies sinds 24 maart 2003. Voor het eerst bezorgt een verkouden Chinese beurs de westerse beurzen rillingen.

China neemt maatregelen om illegale investeringen in het land tegen te gaan. Op zich lijkt dat allesbehalve een slechte zaak. Maar beleggers vrezen dat de Chinese bedrijven minder bestellingen zullen binnenkrijgen. De belangrijkste beursindex in China plofte 9,2 procent lager.

Sinds begin dit jaar noteert de beurs van Sjanghai nog steeds 29 procent hoger. De Chinese regering vreest dan ook voor een beurszeepbel. Op het jaarlijkse congres van de communistische partij, dat op 5 maart begint, worden mogelijk maatregelen aangekondigd om de verhitte beurs af te koelen.

De perikelen in China zonden een schokgolf door de financiële markten. De aandelen en obligaties uit de andere groeimarkten kregen de grootste klappen. 'De beleggers zijn plots een stuk afkeriger geworden van risico's', legt Philippe Gijsels, de strateeg van Fortis, uit.

Op Euronext Brussel ging de Bel20 2,9 procent lager tot 4.387,37 punten, het grootste dagverlies sinds 22 mei 2006. De verkoopgolf sloeg ook ongenadig toe op Wall Street. Rond 21 uur onze tijd diepte het verlies van de Dow Jones plots uit van 260 tot 460 punten. Die verkoopgolf viel samen met een sterke stijging van de yen, ook rond 21 uur. De yen klom gisteren in New York van 120,50 naar 117,50 per dollar. Dat kan er volgens handelaars op wijzen dat beleggers hun speculatieve 'carry trades', waarbij ze yens ontlenen om in meer renderende munten te beleggen, massaal afwikkelden.

Uiteindelijk tikte de Dow Jones 3,3 procent of 415 punten lager af, het grootste eendagsverlies sinds 24 maart 2003. Beleggers vluchtten in staatspapier. In de VS daalde de rente op tien jaar met 12 basispunten tot 4,50 procent.

'Zulke dieprode cijfers waren we niet meer gewoon. Maar eigenlijk is deze terugval niet abnormaal. Dat we zolang geen correctie hebben gekend van minstens 2 procent, duidt op een zeer kwetsbare beurs', meent Gijsels.

De strateeg verwacht ook in de komende dagen nervositeit op de markten. Hij verwijst naar de stijging van VIX-volatiliteitsindex, die dinsdag 60 procent hoger schoot. De VIX meet de beleggersangst op de beurzen. CDR

-- Pagina's 3, 17 en 23

Gesponsorde inhoud

Partner content