Chamil Bassajev, Ruslands meest gezochte terrorist

(tijd) - Moskou heeft met de liquidatie van de fundamentalistische krijgsheer Chamil Bassajev de Tsjetsjeense rebellen een zware klap toegebracht. De 41-jarige Bassajev stierf volgens de Russische geheime dienst FSB in de nacht van zondag op maandag tijdens een speciale operatie in Ingoesjetië, een buurrepubliek van Tsjetsjenië. De meest gezochte terrorist van Rusland kwam om toen een vrachtwagen vol explosieven ontplofte. Bassajev zat op dat moment in een wagen die deel uitmaakte van een groter konvooi.

De Russische president, Vladimir Poetin, noemde Bassajevs dood de 'verdiende vergelding' voor zijn terreurcampagnes. Bassajev was niet alleen de man achter de gijzeling in het schooltje van het Noord-Ossetische Beslan in september 2004. Hij kwam het eerst in het wereldnieuws in 1995 toen hij een hospitaal gijzelde in het Zuid-Russische Boedjonnovsk. In oktober 2002 bereikte het Tsjetsjeense conflict de hoofdstad Moskou toen een groep Tsjetsjeense rebellen honderden musicalliefhebbers gijzelde in het Doebrovka-theater. De tweede Tsjetsjeense oorlog was toen reeds drie jaar bezig.

In de eerste Tsjetsjeense oorlog (1994-1996) had Bassajev naam gemaakt met de herovering van de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny op de Russische strijdkrachten.

Bassajev stamt uit een familie die zich steeds sterk verzet heeft tegen de Russische overheersing. Na de Russische Revolutie streed zijn grootvader tevergeefs mee voor de creatie van een Noord-Kaukasisch emiraat. Zijn familie werd onder Stalin samen met de rest van de Tsjetsjenen gedeporteerd naar Kazachstan van waaruit ze pas in 1957 mochten terugkeren.

De Russische geheime dienst beweert dat Bassajev een nieuwe actie voorbereidde die moest samenvallen met de top van de G8 volgend weekend in Sint-Petersburg. Een Tsjetsjeense terreuractie tijdens die top zou Poetin enorm in verlegenheid hebben gebracht net nu hij de glorie van Rusland op wereldvlak hersteld wil zien.

LDV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud