Getrouwheidsdividend is wel mogelijk in België

(tijd) - In België kan een rechter de uitkering van een loyaliteitsdividend niet tegenhouden. Dat antwoordde minister van Justitie Laurette Onkelinx (PS) op een vraag van senator Stéphanie Anseeuw (Open VLD). De Nederlandse chemiegroep DSM wilde begin dit jaar 'trouwe aandeelhouders' belonen met een extra dividend. DSM wilde zo de focus van de beleggers verplaatsen van de korte naar de lange termijn. Vooral hefboomfondsen kopen vaak aandelen om op zeer korte termijn de winst te verzilveren. Maar een Nederlandse rechter vond het getrouwheidsdividend van DSM discriminerend voor de andere aandeelhouders.

In België kan zo'n extra dividend volgens Onkelinx wel, want 'de statuten van een onderneming bepalen de basisregels inzake winstverdeling, voor zover wordt voldaan aan de wettelijke beperkingen op de uitkeringsbevoegdheid'. Stéphanie Anseeuw verzet zich tegen een loyaliteitsdividend. 'Zo'n dividend is een creatief antwoord op het kortetermijndenken van sommige beleggers, maar strijdig met het gelijkheidsbeginsel. Het legt bovendien een straf op het verhandelen van aandelen, wat niet door de beugel kan. Een aandeelhouder moet steeds kunnen verkopen zonder financiële sancties.'

Anseeuw heeft wel begrip voor de onrust die er heerst bij de beursgenoteerde bedrijven over de activiteiten van sommige hefboomfondsen. Ze wil dat na de verkiezingen daarover een parlementair debat gevoerd wordt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud