Advertentie

Interimbureaus eisen uitzendwerk bij overheid

-- (tijd) - Federgon dringt aan op een flexibeler wettelijk kader voor uitzendarbeid in de publieke sector. De federatie van de uitzendsector vond 120 voorbeelden waarin de overheid de wet overtreedt. De vakbonden zijn het niet eens met de analyse.

België en Spanje zijn de enige Europese landen waar het wettelijk zo moeilijk is uitzendkrachten in te schakelen bij de overheidsdiensten. In Nederland werkt zo'n 15 procent van alle uitzendkrachten in de publieke sector. In principe kunnen in België uitzendkrachten enkel worden ingeschakeld voor het vervangen van contractuele ambtenaren, maar niet voor statutairen of voor een andere reden.

De Belgische overheid overtreedt haar eigen regels. Een rondvraag bij de leden van Federgon leverde 120 gevallen op waarbij uitzendkrachten worden ingezet in de publieke sector. In veel gevallen gaat het volgens Federgon op zijn zachtst gezegd om een zeer brede interpretatie van de wetgeving. Bij De Post, De Lijn en VRT werden in 2005 zo'n 1,5 miljoen uitzenduren gepresteerd. Volgens Federgon zijn de meeste partijen dan ook te vinden voor een aanpassing van de wet na de verkiezingen.

Volgens de ambtenarenvakbonden bewijzen die gevallen dat de wetgeving flexibel genoeg is. Zij zien de contractuele tewerkstelling als een perfect alternatief voor het uitzendcontract. Een wetswijziging ligt bijzonder moeilijk.

Het aantal gepresteerde uren in de uitzendsector steeg in 2006 met 13 procent tot 173,1 miljoen uren. Er werden 363.437 uitzendkrachten tewerkgesteld. Van de nettowerkgelegenheidsgroei van 113.00 jobs in de periode 2004-2006 werd een op de vijf gerealiseerd in de uitzendsector. Daarbovenop komen nog eens 129.878 studentenjobs.

Voor dit jaar wordt een groei van het aantal gepresteerde uitzenduren met 13 procent verwacht. Dat betekent dat in België in 2007, inclusief studenten, ruim een half miljoen mensen met een uitzendcontract zullen werken. PLU/IB

-- Pagina 11

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud