Nobele onbekenden aan top Audi Brussel
-- (tijd) - De Duitse manager Alfons Dintner staat vanaf 1 mei aan het hoofd van Audi Brussel, het vroegere Volkswagen Vorst. Hij vervangt Norbert Steingräber. Ook personeelsdirecteur Jos Kayaerts wordt vervangen, door de Duitse Stefanie Ulrich. Steingräber en Kayaerts krijgen een andere functie in de Volkswagen-groep. Audi investeert 100 miljoen euro in de fabriek. Later volgt een omvangrijker investeringsprogramma.
Dintner en Ulrich zijn voor het personeel en de vakbonden in Brussel volslagen onbekenden. Het enige dat van de nieuwe algemeen directeur bekend is naast zijn leeftijd (43) is dat hij aan het hoofd staat van de lakkerij in de Audi-fabriek van het Beierse Ingolstadt, waar de hoofdzetel van Audi staat en waar Dintner ook geboren is. Binnen Audi en Audi-moeder Volkswagen geldt Dintner als specialist van de lakkerijen. In heel de wereld zette hij nieuwe lakkerijen in VW-fabrieken op poten of moderniseerde die.
Waarnemers verwachtten al een tijdje dat Audi een eigen directeur aan het hoofd zou zetten in Vorst, nadat de luxewagenbouwer de fabriek na een sanering overnam van Volkswagen. Dintner, die al 25 jaar bij het merk met de vier ringen werkt, is zo iemand.
Stefanie Ulrich (42), de nieuwe personeelsdirecteur van Vorst, komt van bij de VW-motorenfabriek in Salzgitter, waar ze dezelfde functie uitoefende.
Premier Verhofstadt
Er was gisteren ook een ontmoeting tussen premier Guy Verhofstadt en VW-voorzitter Ferdinand Piëch en VW-algemeen directeur Martin Winterkorn. Dintner werd daarbij voorgesteld aan de premier. Een woordvoerder van de premier bevestigde dat investeringen voor dit jaar werden aangekondigd van 100 miljoen euro. Die passen in de komst van de Audi A3. Die vervangt voor een stukje de uit Vorst weggevallen VW Golf, die op hetzelfde onderstel gemonteerd werd. Tegen 2009 wil Audi een kleiner model bouwen in Vorst, met een verwachte jaarproductie van 110.000 tot 120.000 auto's. Daarvoor komt er een groter investeringsprogramma, waarvan de bedragen nog niet bekend zijn. Verwacht wordt dat dit in de honderden miljoenen euro loopt. De Ford-fabriek in Genk bijvoorbeeld, investeerde recentelijk 715 miljoen euro in de voorbereidingen om drie nieuwe modellen te kunnen bouwen. Een ervan is de Mondeo, die er dinsdag voor het eerst van de band liep.
De vakbonden in Vorst reageren afwachtend. 'Ik ken die mensen niet', zegt ACV-man Pascal Van Cauwenberghe. 'Ik had liever gezien dat ze met een Belg waren doorgegaan, dat zou de communicatie vlotter maken.' De bonden betreuren vooral het vertrek van personeelsdirecteur Kayaerts. 'Die man heeft dag en nacht voor Vorst gevochten', zegt Van Cauwenberghe.
JLi